12 kwietnia to Dzień Czekolady!

Anna Kowalczyk
Koi zmysły, działa przeciw-nowotworowo, poprawia kondycję serca, wyszczupla. Co takiego? Oczywiście, czekolada!

12 kwietnia w całej Polsce będziemy obserwować wyraźną poprawę nastroju, wzrost zadowolenia z życia, a na ulicach, w autobusach, tramwajach, urzędach zauważymy zdecydowanie więcej uśmiechniętych ludzi. Wszystko za sprawą czekolady - 12 kwietnia obchodzimy jej święto.

Co jest w środku
Zastanawiasz się, czy warto zgrzeszyć z czekoladą? Tak, pod warunkiem, że jest to czekolada gorzka, zwana ciemną lub prawdziwą. I że nie przesadzisz z jej ilością.

Czekolada to źródło wielu witamin i minerałów, np. magnezu i wapnia. Jeśli zjemy całą tabliczkę (do czego oczywiście nie namawiamy, bo ta gorzka ma też około 500 kalorii), zapewnimy sobie 20-25 procent dziennego zapotrzebowania na te składniki.

Ciemna czekolada zawiera dużo miedzi, która może być pomocna w przeciwdziałaniu chorobom układu sercowo-naczyniowego. Znajdują się w niej także czynne substancje będące pochodnymi metyloksantyny: kofeina (stymuluje układ nerwowy) i teobromina (działa rozkurczowo, obniża ciśnienie krwi).

Zbawienne skutki, z punktu widzenia kardiologów, mają zawarte w czekoladzie flawonoidy, które działają przeciwnowotworowo, opóźniają zmiany miażdżycowe i zapobiegają chorobom niedokrwiennym serca.

Naukowcy ze Szkocji i Włoch zaobserwowali, że spożycie ciemnej czekolady o 20 procent zwiększa stężenie we krwi chroniących przed zawałem serca antyoksydantów. Twierdzą też, że dodawanie do czekolady mleka może zniwelować działanie tych związków.

Czekolada polecana jest osobom intensywnie uprawiającym sport i wykonującym ciężką pracę, także umysłową. Ale, uwaga! Od słodkiej tabliczki można się uzależnić. Niektóre jej składniki działają bowiem jak łagodne środki pobudzające. U osób uczulonych może z kolei wywoływać bóle migrenowe.

Przyjemność dla skóry
Od dawna zalety ziarna kakaowego wykorzystywane są w kosmetyce. Na ich bazie przyrządza się balsamy i kremy do ciała. A w gabinetach kosmetycznych można zaserwować sobie czekoladowy masaż, który ma działanie nawilżające, odżywcze, antystresowe (nie od dziś wiadomo, że czekolada koi zmysły i pobudza wydzielanie hormonu szczęścia, zwanego serotoniną) i antycellulitowe.

Badania w laboratoriach kosmetycznych potwierdziły, że zawarte w kakao alkaloidy umożliwiają stopniową redukcję otłuszczeń podskórnych i zmniejszają nieestetyczny wygląd skórki pomarańczowej. Jeśli mamy ochotę wykąpać się w czekoladzie, najlepiej zrobić to teraz, u progu wiosny, kiedy zmęczona po zimie skóra czeka na odżywienie.

Czekoladowa kąpiel i masaż to także doskonały pomysł na świętowanie. Wszystkiego najsłodszego!


Mikołaj Rey z "Dzień Dobry TVN" wybrał się do fabryki czekolady, aby sprawdzić, jak powstaje ten słodki przysmak. Razem z cukiernikiem Michałem Iwaniukiem przygotował mus na białym, prażonym maku z galaretką porzeczkową, fasolą tonka i kwiatem orchidei. W studiu programu Rey wyjaśnił, jakie właściwości ma czekolada. - Każdy ma swoją cenę, moją jest czekolada - wyznał poszukiwacz smaków.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie