6 z 11
Poprzednie
Następne
10 mitów na temat wina, które wszyscy powtarzamy
BIAŁE DO RYB, CZERWONE DO MIĘSA, WYTRAWNE DO OBIADU, SŁODKIE DO DESERU
Tę zasadę, którą łatwo zapamiętać, lepiej… zapomnieć. Nie oznacza to, że jeśli przez całe życie do obiadu piłeś czerwone wytrawne wino, robiłeś źle. Smakowało ci? To najważniejsze. Może się jednak okazać, że lepszym wyborem będzie czerwone wino do ryby – jeśli np. podajemy ją z wyrazistym sosem. Podobnie też ciekawie komponują się kontrastowe smaki – np. sery pleśniowe ze słodkimi winami.
W teorii jest to jednak bezpieczna zasada, choć niezbyt tłuste mięsa odnajdą się w towarzystwie białego wina, a ryby będą dobrze smakować z lekkim czerwonym winem. W dodatku od tej reguły są wyjątki, bo np. do tuńczyka lepiej podać czerwone wino, a do schabowego – riesling.