Wino, wódka czy szampan? Co i jak pić w sylwestra
WódkaWiśniówka - rodzaj kolorowej wódki o smaku i zapachu wiśni. Zazwyczaj słodka, o niezbyt wysokiej zawartości alkoholu (ok. 35 proc.), wytwarzana przemysłowo przez rozcieńczanie spirytusu wodą, cukrem i aromatem wiśniowym. Produkt ten bywa określany także angielską nazwą Cherry Cordial. Żołądkowa gorzka - ma słodko-gorzki smak i charakterystyczny aromat. Stworzona jest z nalewu na suszonych owocach oraz kompozycji ziół i korzeni. Jest wódką, która leżakuje przed rozlaniem. Żubrówka - aromatyzowana wódka destylowana na bazie żyta. Początki produkcji żubrówki w Polsce datowane są na XVII w., a już w XVIII w. stała się ona jednym z ulubionych trunków dawnej polskiej szlachty. Porady, jak się przygotować do tej ostatniej w roku nocy znajdziesz w naszym serwisie specjalnym SYLWESTER 2012