Dziś zwykle używamy do tego barwników, jednak kiedyś używano surowców naturalnych, które zbierano przez cały rok. – Z kory młodej jabłoni, liści olchy lub suszonych kwiatów rumianku czy łuski cebuli otrzymamy kolor żółty. Kolor czerwony da nam kora dębu, olchowe szyszki lub suszona czarna jagoda. Owoce tarniny farbują jajo na niebiesko, zaś młode żyto i jemioła na zielono – wyjaśnia nam Ewa Pliszka, kierownik Działu Etnografii Muzeum w Koszalinie.
Malowane jaja możemy ozdobić wzorami, które są wyskrobywane ostrym narzędziem na skorupce. Jajka zdobione tą techniką noszą nazwę drapanek. - Dawniej, kiedy podziały regionalne na płaszczyźnie kultury materialnej były wyraźniejsze, każdy region miał swoją ornamentykę – tłumaczy pani Ewa.
Dekorowanie jaj wciąż jest popularne, tym bardziej, że muzea (w tym oczywiście koszalińskie) prowadzą różnego rodzaju działania edukacyjne, które popularyzują plastykę obrzędową. - Prowadzimy lekcje muzealne i warsztaty adresowane do różnych odbiorców, o różnym statusie i w każdym wieku. Najbliższe będą w pierwszej połowie kwietnia (co najmniej przez dwa tygodnie) w Zagrodzie Jamneńskiej – zaprasza kierownik Działu Etnografii Muzeum w Koszalinie.
Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Lecisz do Londynu? Uważaj. Na słynnym lotnisku rozpoczynają się strajki
- Niedziela była wspaniała. A jaki będzie poniedziałek? Sprawdź prognozę pogody
- Dwóch ukraińskich żołnierzy zadźganych nożem w Niemczech. Sprawcą... Rosjanin
- QUIZ Test MultiSelect 2024 - oto legendarny test do policji. Zmora rekrutacji!