Święconka - nieodłączny element wielkanocnej tradycji
Zanim zasiądziemy do wielkanocnego śniadania, w Wielką Sobotę udajemy się do kościoła ze święconką. W koszyczkach znajdują się potrawy wielkanocne, które zostają poświęcone przez kapłana. Wśród wspomnianych potrawa są m.in. chleb, jajka, wędliny, masło oraz sól. Z kolei najmłodsi w swoich koszyczkach oprócz tradycyjnych potraw często mają również słodycze. Potrawy, które znajdują swoje miejsce w wielkanocnych, wiklinowych koszyczkach mają swoją symbolikę.
Jajka w formie pisanek i kraszanek symbolizują nowe życie, baranek z masła to symbol zmartwychwstania Jezusa Chrystusa, a sól oznacza oczyszczenie i prawdę. W koszyczku nie może również zabraknąć baranka, najczęściej z masła, ale również z ciasta lub cukru. Jest on znakiem Chrystusa Zmartwychwstałego. Z kolei napis „Alleluja" na chorągiewce wyraża radość ze zwycięstwa życia nad śmiercią i pokonania grzechu.
W jakich godzinach kapłani będą święcić potrawy w Wielką Sobotę?
W większości śremskich parafii święcenie potraw będzie odbywać się, co pół godziny lub, co godzinę. W wyznaczonych godzinach księża odwiedzą wiernych, którzy zamieszkują miejscowości poza Śremem należące do poszczególnych parafii. W jakich godzinach kapłani odwiedzą wiernych i jak to będzie wyglądać w praktyce?
Szczegółową rozpiskę ze wszystkich śremskich parafii znajdziecie w naszej galerii.
Zobacz również na srem.naszemiasto.pl
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?