MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Proste muffiny z truskawkami na deser. Puszyste babeczki z sezonowymi owocami. Jeden składnik dodaje ekstra chrupkości

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Po upieczeniu muffinki z truskawkami można oprószyć cukrem pudrem.
Po upieczeniu muffinki z truskawkami można oprószyć cukrem pudrem. Getty Images/Anna_Shepulova/zdjęcie ilustracyjne
Szybkie muffiny z truskawkami to pyszny wypiek do filiżanki gorącej herbaty lub kawy. Domowe muffiny przygotujecie szybko i z produktów dostępnych niemal w każdym sklepie spożywczym. Dodatkową chrupkość możecie uzyskać, posypując wierzch płatkami migdałowymi. Zobaczcie przepis na domowe muffinki z truskawkami.

W skrócie

Puszyste muffiny z truskawkami można wziąć na rodzinny piknik, podawać zamiast ciasta imieninowego albo zjeść w ramach wakacyjnego podwieczorku. Truskawki będą świetnie smakować w towarzystwie szczypty kardamonu albo cynamonu. Po upieczeniu babeczki można ozdobić listkami mięty lub bazylii. Zobacz przepis na proste muffiny z truskawkami dla sezonowych łasuchów.

Muffiny z truskawki – przepis na deser

Liczba porcji: na 10-12 muffinek.
Czas przygotowania: 35 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g masła,
  • 150 ml maślanki,
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 200 g truskawek,
  • 50 g płatków migdałowych.

Jak zrobić domowe muffiny z truskawkami?

Przygotowanie:

  1. Truskawki trzeba umyć i pokroić na ćwiartki. Piekarnik należy nagrzać do 180° Celsjusza.
  2. Maślanka powinna być w temperaturze pokojowej. Masło należy rozpuścić w garnku o grubym dnie i odstawić do wystudzenia.
  3. Formę na muffiny trzeba wyłożyć papierowymi papilotkami.
  4. Do szerokiej miski trzeba wlać maślankę, przestudzone masło i jajka. Całość trzeba wymieszać przy pomocy metalowej rózgi.
  5. W drugiej misce należy wymieszać suche składniki, czyli mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.
  6. Następnie mokre składniki należy dodać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.
  7. Na koniec można dodać ekstrakt waniliowy i pokrojone truskawki. A wierzch posypać płatkami migdałowymi.
  8. Masę należy przelać do papilotek na 2/3 wysokości i piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut.

Dekoracja do muffinek z truskawkami

Puszyste muffinki z truskawkami świetnie wyglądają udekorowane polewą z białej czekolady, albo z ułożonymi na wierzchu posiekanymi orzechami włoskimi. Można także ozdobić babeczki tradycyjną kruszonką albo przyrządzić wypiek z niespodzianką, czyli babeczki z truskawkami i budyniem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Znamy sondażowe wyniki wyborów do PE. Wygrywa Koalicja Obywatelska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Proste muffiny z truskawkami na deser. Puszyste babeczki z sezonowymi owocami. Jeden składnik dodaje ekstra chrupkości - Strona Kuchni

Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto