„W was drzemie MOC” w Wieluniu
W ramach projektu przeprowadzono cykl warsztatów w blokach tematycznych: warsztaty kulinarne - twórcze wykorzystanie nadwarciańskich tradycji kulinarnych, warsztaty wytwarzania makaronu tradycyjną metodą, warsztaty zielarskie, warsztaty pszczelarskie, warsztaty florystyczne - warsztaty z tworzenia bukietów zielnych składających się z ziół, kwiatów i wszelkich płodów rolnych: zbóż, warzyw i owoców.
Zaproponowane przez nas warsztaty to efekt oddolnej inicjatywy obywatelskiej pochodzącej od mieszkańców powiatu wieluńskiego. Organizacje pozarządowe, a szczególnie Koła Gospodyń Wiejskich zgłaszały potrzebę realizacji tego typu zadania. Dobry pomysł, dobry wniosek o finansowanie, dobra organizacja wydarzenia i oto mamy efekt - mówi Karol Tomczyk, Prezes Fundacji Made in Wieluń.
Angażujemy lokalną społeczność w działania związane z utrwalaniem, przybliżaniem lokalnego, wieluńskiego, nadwarciańskiego dziedzictwa kulturowego ze szczególnym uwzględnieniem tradycji kulinarnych, zielarskich, florystycznych, pszczelarskich i rzemieślniczych – dodaje Tomczyk.
Podczas warsztatów przeszkolono 50 osób. Udział w warsztatach był bezpłatny dzięki finansowaniu, które Fundacja Made in Wieluń pozyskała z budżetu samorządu Województwa Łódzkiego w ramach programu mikrograntowego dla organizacji pozarządowych „Moce nadŁódzkie” na 2023 rok.
Ponieważ liczba osób, które mogły wziąć udział była limitowana, nie dla wszystkich chętnych starczyło miejsca. Już wiadomo, że projekt będzie miał swoją kontynuację, o czym zapewne będziemy informować- zapowiadają organizatorzy.
Dzisiaj Iga Świątek kończy 23 lata!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?