W skrócie
Inspiracją do tego przepisu jest bardzo stara receptura na brytyjski klasyk, czyli zapiekankę pasterską. Składa się ona z mięsa mielonego z dodatkiem groszku i selera, zapieczonego pod pierzynką z ziemniaczanego puree. W tym przepisie występują te same składniki, ale podaję je w inny sposób. Powstają pyszne pieczone ziemniaki z nadzieniem z mielonego mięsa. Idealne na obiad w ponury, chłodny dzień, gdy potrzebujemy jedzenia poprawiającego nastrój.
Ziemniaki z piekarnika po pastersku – pomysł na pyszny, pożywny obiad
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 4 duże ziemniaki,
- 250 g mielonego mięsa,
- pół puszki zielonego groszku,
- łodyga selera naciowego,
- łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- mała cebula,
- ząbek czosnku,
- łyżka oliwy,
- dwie łyżki mleka,
- łyżka masła,
- sól, pieprz.
Jak przygotować pieczone ziemniaki z mięsem mielonym?
- Ziemniaki umyłam i przekroiłam na połówki. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posoliłam i skropiłam oliwą. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 45 minut.
- W tym czasie przygotowałam farsz mięsny. Na patelni podsmażyłam pokrojoną cebulę i czosnek, dodałam mięso, a następnie seler naciowy i koncentrat. Dusiłam ok. 10 minut, pod koniec dodałam groszek konserwowy. Doprawiłam solą i pieprzem.
- Wyjęłam z piekarnika blachę. Z każdego ziemniaka wydrążyłam łyżkę miąższu na puree. Przełożyłam miąższ do miseczki, dodałam mleko, masło, sól i ubiłam na gładkie puree.
- Do wydrążonych połówek ziemniaków nałożyłam mięsny farsz, który przykryłam łyżką puree.
- Włożyłam ziemniaki z powrotem do piekarnika i zapiekałam jeszcze 15 minut.
Oficjalne wyniki wyborów do Parlamentu Europejskiego
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?