Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kino ze smakiem. Zaczyna się Kuchnia+ Food Film Fest (PROGRAM)

Ewa Wilczyńska
To już druga edycja Kuchnia+ Food Film Fest w Kinie Nowe Horyzonty. Festiwal to nie tylko pokazy najlepszych filmów fabularnych i dokumentalnych poświęconych gotowaniu, sztuce kulinarnej i społecznemu znaczeniu jedzenia. To także warsztaty, Bazar Smakoszy i to czego przy takiej tematyce zabraknąć nie może - próbowanie nowych smaków.

Tradycyjnie, każdy dzień przeglądu poświęcony jest innej tematyce. W piątek będzie można zobaczyć filmy z sekcji „Społeczeństwo”, która obejmuje produkcje dotyczące społecznego znaczenia jedzenia. Sobota upłynie pod znakiem "Kultury kulinarnej" i przeniesie widzów w najdalsze zakątki świata. Niedziela to dzień "Smakoszy".

Po każdym filmie na widzów czekać będzie poczęstunek przygotowany przez lokalnych restauratorów. Po projekcjach odbywać się będą także rozmowy i dyskusje, nawiązujące do problemów podejmowanych w filmach. Festiwal poprowadzą David Gaboriaud z kanału Kuchnia+ oraz i Łukasz Wasyliszyn z Food Think Tank.

Ale Kuchnia+ Food Film Fest to nie tylko filmowa uczta. W sobotę w restauracji hotelu Sofitel szefowie kuchni: Justyna Słupska i Jakub Gutek przygotują kolację inspirowaną filmem "Na tropach generała Tso" (cena za osobę - 100 zł). Najmłodsi mogą wziąć udział w warsztatach kulinarnych (koszt 20 zł).

W niedzielę będzie można zacząć od śniadania filmowego w bistro Kina Nowe Horyzonty (35 zł za osobę). Przygotują je młodzi wrocławscy szefowie kuchni, a menu opierać się będzie na ekologicznych produktach z lokalnych firm i gospodarstw. Do Kina Nowe Horyzonty zawita także Wrocławski Bazar Smakoszy, a wśród wystawców znajdą się m.in. Spiżarnia Miodowa, Chleb Piotra, Swojskie Smaki czy Sery Łomnickie.

KUCHNIA+ FOOD FILM FEST - PROGRAM

piątek, 21 listopada 2014

17:30 - „Zdrowy jak jogurt?” oraz „Ziarno niezgody”
20:00 - „Food Chain$. Rolnik czy niewolnik?”

sobota, 22 listopada 2014

11:00 - warsztaty kulinarne dla dzieci
15:00 - „Dashi - esencja Japonii” oraz „Shoyu i sekrety japońskiej kuchni”
17:00 - „Gotowane i surowe - kulinarna podróż po Tajwanie”
19:30 - „Cook It Raw 2013 – Charleston” oraz „Na tropach generała Tso”
21:45 - kolacja filmowa

niedziela, 23 listopada 2014

od 9:00 - Wrocławski Bazar Smakoszy
15:00 - „Kawior – czarne złoto” oraz „Kobiety i szampan” 17:00 „Kaiseki - menu Koyamy” oraz „El Celler de Can Roca - za kulisami najlepszej restauracji świata”
19:30 - „Uczta”

Bilety na wydarzenia towarzyszące oraz bilety na filmy można kupić w kasie lub na stronie Kina Nowe Horyzonty.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto