Należy przykryć stół grubym i miękkim materiałem
Robimy to po to, by naczynia nie stukały podczas stawiania ich na stole i będą stabilne. Następnie kładziemy na stół jeden (a nie np. dwa) obrus takiej wielkości, by części zwisające z czterech stron miały około 25 centymetrów długości. Obrus nie powinien mieć zgięć, które często są, gdy wyjmiemy go świeżo z szuflady.
Dwie strefy na stole: pierwsza jest do jedzenia, licząc od krawędzi stołu na długość od łokcia do końcówek palców przeciętnej ręki oraz drugą - ozdobną. W pierwszej części stawiamy nakrycia i półmiski, po które goście mogą sięgać. Naczynia te mogą przekraczać granicę między dwoma strefami, ale w taki sposób, by można je było przenieść, nie przekraczając łokciem krawędzi stołu. W części ozdobnej stawiamy: lichtarze ze świecami, wazoniki z kwiatami czy patery z owocami. Można też kłaść inne ozdoby, to jest kolorowe kawałki tkanin, szklane kulki lub figurki. Ozdoby nie mogą być za wysokie - nie powinny zasłaniać gościom twarzy osób siedzących naprzeciwko.
Jedna osoba powinna mieć do swojej dyspozycji około 60 centymetrów. Nakrycia i sztućce kładziemy około 2,5 centymetra od krawędzi stołu. Podstawowym nakryciem powinien być talerz podstawowy, na którym kładziemy inne talerze. Między talerzem podstawowym a innymi powinna znajdować się tzw. przekładka (odpowiednia serwetka, która uniemożliwi stukanie talerzy). Nigdy nie kładziemy więcej niż trzy talerze jeden na drugim. Na talerzu kładziemy serwetkę. Z prawej strony stawiamy naczynia do picia, z lewej - talerzyk na chleb i masło.
Nigdy nie stawiamy na stole butelek. Napoje wlewamy do karafek (np. wodę) lub do dzbanków (np. soki).
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?