Żurek dobry nie tylko w święta
Żurek to zupa na zakwasie z mąki żytniej. Jej nazwa wywodzi się prawdopodobnie od niemieckiego słowa "sauer" (niegdyś "sur"), oznaczającego "kwaśny", "ukiszony" lub "zakwaszony".
Początkowo żur serwowano tylko biedakom, z czasem zupa stała się daniem obowiązkowym w trakcie postu, goszczącym nawet na szlacheckich stołach. W dawnych czasach żurek nie był także daniem obiadowym, a sycącym śniadaniem, które miało dawać siłę na cały dzień.
Obejrzyjcie film z prostym przepisem i gotujcie! Żurek będzie pyszny, aromatyczny, wyjątkowy.
Przepis na żurek
Składniki na 8 porcji:
500 ml zakwasu na żurek
1,5 l wody
500 g białej kiełbasy
300 g wędzonego boczku
100 g marchewki
50 g pietruszki
3 ząbki czosnku
100 g cebuli łyżka majeranku
4 ziarenka czarnego pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
200 ml śmietany 18%
sól i pieprz
4 ugotowane jajka
Przygotowanie:
Krok 1 - Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy, zalewamy wodą, wrzucamy ziele angielskie, pieprz i listki laurowe.
Krok 2 - Dodajemy kiełbasę i boczek. Po czym gotujemy wszystko na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut.
Krok 3 - Warzywa i mięso wyciągamy, marchewkę kroimy w plasterki i odkładamy (dodamy ją potem do zupy). Kiełbasę kroimy w plasterki, a boczek w kostkę. Mięsa podsmażamy na patelni z dodatkiem cebuli. Krok 4 - Do wywaru wlewamy zakwas oraz śmietanę przeznaczoną do zup i sosów (hartujemy ją przedtem gorącym wywarem).
Krok 5 - Wrzucamy kiełbasę i boczek. Doprawiamy całość solą i dodajemy majeranek. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Następnie wrzucamy marchew. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pokrojonym jajkiem na twardo.
SMACZNEGO!
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?