Składniki:
- 300 g cebuli
- 1–2 ząbki czosnku
- 3 szklanki bulionu wołowego
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki startego suszonego tymianku
- po szczypcie mielonej gałki muszkatołowej i goździków
- łyżeczka mąki
- 3 łyżki startego sera (grojer lub ementaler)
- sól, pieprz
- 2 grube kromki bułki
- łyżka masła
- 1–2 ząbki czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroimy w cienkie plastry. W rondlu z grubym dnem topimy masło, wrzucamy cebulę, smażymy ok. 10 minut na złoty kolor. Posypujemy cukrem, mieszamy, przykrywamy rondel i smażymy na małym ogniu następne 8–10 minut, aż cebula nabierze lekko brunatnej barwy. Odkrywamy, oprószamy mąką, mieszamy, dodajemy roztarty z solą czosnek, tymianek, goździki i stopniowo wlewamy zimny bulion. Zwiększamy płomień i mieszając, podgrzewamy aż do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień i na małym ogniu gotujemy 35–40 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posiekany czosnek ucieramy z solą, sokiem z cytryny i masłem.
Rozgrzewamy piekarnik. Kromki bułki smarujemy przygotowanym masłem, układamy na blasze i zrumieniamy. Zupę rozlewamy do żaroodpornych miseczek, posypujemy połową startego sera, na nim układamy grzanki, posypujemy pozostałym serem, wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 5–6 minut (aż ser zacznie się topić).
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?