Zrób ogórki małosolne. To nic trudnego [PROSTY PRZEPIS]

Trzy, cztery dni stania w słoju i możesz się cieszyć pysznymi, domowymi, ogórkami małosolnymi do obiadku (do kanapek i sałatek też są idealne). Zrobić je jest dziecinnie prosto. Podaję przepis mojej babci, sprawdzony.
Ogórki małosolne
 Karolina Misztal

Składniki:
2 kilogramy ogórków (małe, gruntowe)
3 gałązki kopru
6 ząbków czosnku
sól, cukier, woda.

Przygotowanie:
Ogórki umyć i wsadzić do dużego, czystego słoja. Do ogórków dołożyć koper, ząbki czosnku (przekrojone na pół). Zalać wszystko letnią wodą z solą i cukrem (na litr wody jedna łyżka stołowa soli i jedna łyżka cukru).

Odstawić słój z ogórkami na trzy do czterech dni. Gdy woda zacznie się robić mętna to oznaka tego, że ogórki są gotowe do jedzenia.

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum oraz Politykę Prywatności.

12.09.2018, 00:42

chrzan , marchew , lisc porzeczki lub wisni ,,, bez cukru reszta to samo mozna dac tez zielone oliwki , papryke ostra przekrojona pozbawiona pestek , mozna dac brzoskwinie lub truskawki.
1,5 litra 1 lyzka soli..

10.09.2018, 23:16

Ogórki "małosolne" to ogórki krótko kiszone, soli trzeba dawać po łyzce stołowej na litr wody. A z tym cukrem to jakiś wynalazek? Patent babuni?

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Więcej na temat:
Więcej na temat:

Powiązane