Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Złota Kuchnia, czyli cuda na talerzu

Joanna Karwecka
Złota Kochnia
Złota Kochnia
Złota Kuchnia to nowy lokal na Ołtaszynie, który serwuje zdrowe, eleganckie potrawy. Restauracja leży w idealnym miejscu dla miłośników wyścigów konnych, zakupów w Bielanach oraz mieszkańców południowej części miasta.

Jak mówi Michał Kopystyński, szef kuchni, pierwszym powodem powinna być chęć spróbowania odważnej kuchni autorskiej.

- Łączymy najróżniejsze smaki, z tradycyjnych składników przygotowujemy niecodzienne potrawy - opowiada. - Ale doceniamy także staropolskie przysmaki, dlatego jedną z naszych popisowych zup jest żur w chlebie na naturalnym zakwasie - dodaje.

Inne zupy, jakie możemy spróbować w restauracji Złota Kuchnia, to krem ze świeżych pomidorów z marynowanym serem podpuszczkowym i piaskiem z oliwek czy cappuccino z młodej dymki. Wszystkie w cenie 10 zł.

Dania główne w Złotej Kuchni to np. szczupak z kozim serem czy risotto z sepią (głowonóg), krewetkami, szparagami i kwiatami jadalnymi. Zapłacimy za nie około 15-20 zł.

Warto wiedzieć, że szczupak, ser i pomidory pochodzą od regionalnych dostawców. Ryby na przykład dowożone są z certyfikowanych ekologicznych łowisk ze Stawów Milickich. Z daleka, bo aż z Australii, właściciela zamawiają tylko wołowinę.

ZOBACZ KONIECZNIE NASZ SERWIS SPECJALNY NOWE MIEJSCA WE WROCŁAWIU
- To mięso bardzo wysokiej jakości, z wyrobioną na rynku marką - opowiada pan Grzegorz, właściciel restauracji Złota Kuchnia. - A przy tym jest stosunkowo niedrogie, dlatego jego dalekie pochodzenie nie odbija się na cenach naszych potraw. Dania z wołowiny kosztują około 40 zł - dodaje.

W menu można znaleźć dwa rodzaje dań głównych, te tradycyjne, podawane na gorących, żeliwnych półmiskach oraz takie, do których przygotowania używane są nowoczesne techniki kulinarne - ugotowane w niskich temperaturach. Właściciele restauracji postawili na sezonowość - karta będzie się zmieniać wraz z porami roku i pojawianiem się świeżych produktów. W przyszłym tygodniu rozpoczynają sezon wiosenny, w związku z czym w karcie znajdzie się m.in. łosoś ze szparagami.

Szef kuchni jest pasjonatem, który lubi improwizować, ale, jak sam mówi, trzyma się pewnych zasad. Dania w Złotej Kuchni doprawiane są tylko ziołami i naturalnymi przyprawami, których jest tu szeroki wybór; samych rodzajów soli jest aż siedem.

Już niedługo będzie można zamówić alkohol; regionalne piwa, napoje wysokoprocentowe oraz wino - specjalnie dobrane do potraw przez profesjonalnych sommelierów.

Restauracja Złota Kuchnia organizuje także zamknięte przyjęcia - do 35 osób, może asystować przy doborze menu i udekorowaniu sali. Oferuje też catering i obsługę imprez na zewnątrz, we Wrocławiu i okolicach.

Złota Kuchnia

, działająca przy ul. Zwycięskiej 23, otwarta jest codziennie od 12 do 22. Do godz. 16 obowiązuje specjalna oferta lunchowa - zupa i wybrane dania główne.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto