Zaskocz swoich gości. Przygotuj sylwestrowe mojito albo mohito [PRZEPIS]

Zbliża się czas sylwestrowej zabawy. To wyjątkowa noc i warto dla siebie i gości przygotować szałowe drinki, klasyczne i te bardziej wymyślne. Dzisiaj w kolejnym odcinku programu kulinarnego "Od Kuchni" zaprezentujemy przepis na jeden z klasycznych i najbardziej lubianych drinków w dwóch opcjach - bezalkoholowej i z alkoholem.
 Janusz WóJtowicz / Polska Press Grupa

Mojito, bo o nim tutaj mowa, to flagowym koktajl rodem z Kuby, ale jego korzenie sięgają złotej ery piractwa. Legenda głosi, że pierwowzorem mojito jest El Draque - opatentowany w połowie XIX wieku, a nawiązujący do alkoholowego napitku słynnego korsarza Francisa Drake’a. On to jako pierwszy skomponował koktajl na bazie aguardiente, wody ognistej z cukru trzcinowego - czyli nieoczyszczonego rumu, z dodatkiem limonek oraz cukru. Pierwsze koktajle podawano jako lekarstwo na dyzenterię oraz szkorbut. Gdy aguardiente okazała się skuteczna, zaczęto się nią raczyć także dla przyjemności, a na cześć kapitana Francisa Drake'a nazwano koktajl El Draque - czyli smok.

Smok zawitał też do Hawany, choć może już tam gościł wcześniej pijany przez niewolników. A w połowie XIX wieku, za sprawą wydestylowania czystego rumu, powstało mojito.

Wspólnie Anetą Lewicką z Art Hotelu przygotowujemy virgin mojito i jego alkoholowy odpowiednik

Składniki mojito:

1 i 1/2 limonki
8 listków mięty
2 łyżeczki cukru trzcinowego
kruszony lód
woda gazowana
40 ml rumu białego (w wersji alkoholowej)

Sposób przygotowania:

Krok 1 - Limonki kroimy na ćwiartki, a następnie każdą na 3 części.
Krok 2 - Wrzucamy do wysokiej szklanki, zasypujemy 2 łyżeczkami cukru trzcinowego, ugniatamy za pomocą muddlera (lub tłuczka do moździerza), aby limonki puściły sok.
Krok 3 - Dodajemy miętę, ściśniętą wcześniej w dłoniach aby puściła soki i aromat. Delikatnie ugniatamy.
Krok 4 - Dodajemy kruszony lód, rum (w wersji alkoholowej), mieszamy wszystko, dopełniamy wodą gazowaną i podajemy.

Zobacz też: Karp po wrocławsku z piwemJadłeś frytki z dyni? Nie? Spróbuj koniecznie
Gęś na 11 listopada? Ale dlaczego?
Gęsina na Świętego MarcinaA możeKaszotto z grzybami
Zrób pierniczki z lukrem albo Prawdziwy czerwony barszcz z uszkami

JW, rsm

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

11.01.2019, 13:25

POWER MOJITO – PRZEPIS NA ŚWIETNY DRINK
Składniki:

pół limonki
kilka listków mięty
2 łyżeczki cukru brązowego
40 ml rumu
TIGER do dopełnienia
kruszony lód
Przygotowanie:

Do szklanki wrzucam limonkę pokrojoną na 6 kawałków, zasypuję cukrem i dodaję miętę, ugniatam limonkę żeby puściła sok. wlewam rum, mieszam, wsypuję kruszony lód, ponownie delikatnie mieszam łyżką. Dopełniam Tigerem i dekoruję listkiem mięty.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3