Zwyczaj święcenia pokarmów wielkanocnych znany jest w kościele od VIII w., a w Polsce przyjął się od XV wieku. Do koszyczka wielkanocnego wkładamy pokarmy, które później będziemy spożywać przy świątecznym stole. W każdym regionie kraju zawartość koszyczka nieco się różni, ale nie powinno w nim zabraknąć podstawowych pokarmów.
Co włożyć do koszyczka?
Baranek - symbol zwycięstwa życia nad śmiercią,
Jajka - znak odradzającego się życia,
Chleb - ciało Chrystusa,
Wędliny - symbolizują dostatek, zdrowie i płodność,
Sól - symbol oczyszczenia
Chrzan - symbol męki Chrystusa
Symboli i znaczeń jest znacznie więcej. Dziś w koszyczku znajduje się zwykle też to, co lubimy, czyli np. czekoladowy zajączek. Samo ciasto jest dodawane do święconki od niedawna. Koszyczek powinien być wiklinowy i wyścielony białą serwetą. Często ozdabiamy go też zieloną gałązką bukszpanu lub borówki.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?