We wrocławskim zoo można już oglądać milu. Ten gatunek uratowały ogrody zoologiczne! [ZDJĘCIA]

Milu to gatunek, który odkrył francuski jezuita - Armand David, w XIX wieku, ale już wtedy był wymarły w środowisku naturalnym i żył tylko w ogrodach cesarza Chin. Milu możemy oglądać we wrocławskim zoo - zobaczcie zdjęcia.

Dzisiejsza, całkowita populacja liczy ok. 2 000 osobników, odtworzono ją z zaledwie jedenastu. Narodziny samca we wrocławskim zoo to wzmocnienie dla mało licznej populacji tych pięknych jeleni.

Pierwsze opisy tego gatunku z 1865 r. autorstwa francuskiego misjonarza i naturalisty, Armanda Davida, były dość enigmatyczne i zdawały się być pomyłką. Wskazywały one bowiem, że nowo odkryty gatunek to jeleniego poroża, końskiej głowy, krowich racic i oślego ogona. Co ciekawe Chińczycy nie uznawali go za jelenia i nazywali „sse-pu-hsiang”, co oznacza „niepodobny do czterech”.

Około roku 1900 gatunek uznano w Chinach za wymarły. Powodem było ludowe powstanie bokserów, którego uczestnicy dostali się do ogrodów cesarskich, gdzie zabili i zjedli ostatnie osobniki. Na szczęście cesarz zdążył wcześniej przekazać jedenaście sztuk w darze królowi Wielkiej Brytanii. Ta mała grupa wystarczyła by uratować i odtworzyć gatunek, który do dzisiaj przetrwał w ogrodach zoologicznych na całym świecie.

Wrocławskie zoo jest jednym z 60 ogrodów zoologicznych na świecie, które prowadzi hodowlę zachowawczą milu. Pierwszy jeleń tego gatunku pojawił się tu w 1960 r. Przyjechał z Berlina i był pierwszym przedstawicielem tego gatunku w Polsce. Po stworzeniu stada hodowlanego, pierwszy młody urodził się w 1981 r.
- Nasze stado jest jednym z najlepszych w Europie. Milu czują się tutaj bardzo dobrze i rozmnażają się bez problemów. Do tej pory doczekaliśmy się aż 38 cielaków, które trafiły do ogrodów zoologicznych w całej Europie – mówi prezes wrocławskiego zoo, Radosław Ratajszczak.

Wrocławskie stado to trzy samice, samiec dominujący i dwa cielaki – tegoroczny i zeszłoroczny. Najmłodszy przyszedł na świat pod koniec maja. Stado z maluchem można oglądać w starej części zoo w sąsiedztwie barasing, sik Dybowskiego oraz koziorożców syberyjskich.

O milu, zwanym też jeleniem Dawida (Elaphurus davidianus) wiadomo, że żywi się głównie trawą, a także trzciną i liśćmi krzewów. Chętnie brodzi w wodzie i potrafi dobrze pływać. Żyje w stadach złożonych z samic, samiec to samotnik pojawiający się w okresie rozrodczym. Młode osobniki osiągają dojrzałość około drugiego roku życia. Ciąża trwa do 300 dni i rodzi się zwykle jeden, rzadko dwa młode. Długość życia milu to maksymalnie 20 lat.

W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych ma status wymarłego w naturze - Extinct in the Wild (EW).

Kinga Czernichowska

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3