W Rynku powstała Pierogarnia Stary Młyn (ZDJĘCIA)

W nowym lokalu do wyboru mamy pierogi z 40 rodzajami farszu, a także placki ziemniaczane, ciasta i inne smakołyki.

Zajrzyj do Nowych miejsc we Wrocławiu

Od prawie dwóch tygodni wielbiciele pierogów mają we Wrocławiu nowe miejsce do ucztowania. Jest to Pierogarnia Stary Młyn, mieszcząca się w Rynku w miejscu dawnej, stylowej perfumerii - tuż obok poczty. Stanowi ona część sieci lokali, które są dobrze znane np. w Toruniu. Co prawda w stolicy Dolnego Śląska znaleźć można wiele pierogarni, ale ta zdecydowanie wyróżnia się na ich tle. Chociażby porą otwarcia, bo lokal jest czynny od godz. 11.03 do godz. 22.56.

Ponad 80 proc. serwowanych dań stanowią tutaj oczywiście pierogi.
- Podajemy je na dwa sposoby: gotowane albo prosto z pieca. Mamy pierogi mięsne, wegetariańskie i słodkie. Można wybierać spośród 40 rodzajów farszu. Najpopularniejsze są oczywiście ruskie, a także z kapustą i grzybami - mówi Marek Szynal, współwłaściciel pierogarni. - Oprócz tego można u nas zamówić kluski, sałatki, napoje i jedne z najlepszych w mieście wyrobów tortowych. Wszystko robimy na miejscu, dlatego nasze ciasta do deserów są najświeższe, jakie tylko mogą być- podkreśla.

Zobacz też: Biżuteria, szkło, a może kawka? SOLO Art Cafe

Pierogi kupuje się na porcje - mniejszą (trzy sztuki) i większą (pięć sztuk). Choć zawsze można zamówić dodatkowego pieroga za 3,96 zł. Mała porcja pieczonych tzw. piecuchów k
∨ Czytaj dalej

osztuje 12,76 zł, zaś większa - 17,76 zł. Istnieje możliwość zamówienia mieszanki wszystkich serwowanych pierogów, co gwarantuje eksplozję smaków. Jeszcze inną wariacją jest czeburek kresowy, czyli olbrzymi smażony pieróg w cenie 19,96 zł. Natomiast mała porcja placuchów (placków ziemniaczanych) kosztuje zazwyczaj ok. 10-13 zł, a większa jest o trzy złote droższa.

Z kolei za pełny talerz dowolnych pierogów z pieca trzeba zapłacić 72,96 zł. Kto da radę zjeść to wszystko sam w mniej niż 38 minut, płaci tylko połowę ceny.
- Nasz lokal jest specyficzny i składa się z dwóch pięter. Przy odrestaurowaniu dolnego musieliśmy mieć pozwolenie i nadzór miejskiego konserwatora zabytków, a wojewódzki konserwator sprawował nad wszystkim pieczę - wyjaśnia pan Szynal. - Wystrój lokalu jest specyficzny, postawiliśmy na dużo drewnianych elementów. W środku, wliczając w to ogródek, zmieści się 100 osób. Mamy też osobną salę ze stylowymi drewnianymi drzwiami, którą można zamknąć i urządzić w niej spotkania firmowe czy imprezy - dodaje.

Pierogarnia Stary Młyn jest otwarta dla wszystkich, ale od poniedziałku do piątku studenci i uczniowie mogą liczyć na 11-procentową zniżkę.

Szukamy najlepszego dania z wrocławskich restauracji. Jeśli uważasz coś za godne polecenia, napisz: online@gazeta. wroc.pl

Zobacz: Bernard - czeska kuchnia w sercu Wrocławia

Komentarze (26)

avatar
avatar
rafał zaborowski (gość)

UWAGA !!! JEŚLI MYŚLISZ O FRANCZYZIE, POMYŚL 2 RAZY, BO PIEROGARNIA STARY MLYN TO OSZUŚCI !!! http://pierogarniastarymlyn.com/

avatar
Koala (gość)

Straszne te wasze pierogi. Kto zainwestował w taki piękny lokal a nie potrafi dobrać personelu oddaje go we władanie partaczy....szokuje kelnerka uzupełniająca nadjedzony smalec dla kolejnych gości. Dziwne obyczaje i ceny z kosmosu. Szybko znikniecie....
Może drinki też spijacie...tzw śliwki...../zlewki/

avatar
AU (gość)

Nie polecam "barszczu czerwonego" z rogalikiem. Piecuchy miały bardzo suchy farsz. Chleb był czerstwy, smalec o zbyt rzadkiej konsystencji, niesmaczny. Ceny niewspółmiernie wysokie do jakości produktów oraz sposobu przygotowania. Przynajmniej Pani z obsługi zachowała się przyzwoicie i nie musiałam płacić za nie-jadalny "barszcz".
Za to lokalizacja - pierwsza klasa ;)

avatar
agu (gość)

luuudzie, nie wiem, jak to się dzieje, bo byłam tam już dobrych parenaście razy, ani razu się nie zawiodłam, ani na obsłudze, ani na jedzeniu :) a co do cen - nie porównujcie dobrych pierogów z pieca robionych na bieżącą, które są ogromne, do odgrzewanych pierogów z mikrofali w czeskim :). złej baletnicy sialalala, złemu klientowi nie dogodzisz nigdy.

avatar
GOŚĆ (gość) Manager

JEŚLI TAKI LOKAL JAK NIE WYCHOWANY MANAGER, KTÓRY ZAMIAST WYTŁUMACZYĆ-NA TY ROBI KOMUŚ WYRZUTY, TO NIE DZIWNE, ŻE SŁABO Z OBSŁUGA, SŁABO Z JEDZENIEM...

avatar
Gosia (gość)

3 wizyty, ostatnia dzisiaj. 45 oczekiwania, pierogi zimne (pani stwierdzila, ze moze je podgrzac), bo zepsulo sie urzadenie. Wiecej nie wrocimy.Wolna obsluga (i niemila), kiepska jakosc

avatar
Manager (gość) qqq

Widać, że nie bardzo się orientujesz. Wyjaśniam zatem - skoro piszesz o trzech pierogach, to masz na myśli "piecuchy" (to takie pierogi z ciasta drożdżowego pieczone w piecu bez używania tłuszczu). Gwarantuję, że po dwóch będziesz najedzony/a, a trzeciego zjesz z łakomstwa. Takie trzy pierogi możnaby porównać do średniej pizzy (tak żebyś zrozumiał) z tym, że proporcje są odwrotne tzn. w piecuchach farszu jest tyle ile ciasta w pizzy. Proponuję najpierw spróbować, poznać temat, a potem się "wymądrzać". Zapraszam, manager.

avatar
maja (gość)

Bylam 2 razy. Za pierwszym razem jakosc pierogow z piecia ok, za drugim razem gorzej. Fatalna obsluga i dlugi czas oczekiwania. Bardzo dlugi, W sezonie nie widze jak to miejsce na funkcjonowac. Ludzie ze stolika obok nas wyszli, bo czekali 50 min! Fajny pomysl, fajne miejsce, ale duzo brakuje

avatar
Magda (gość)

prawie 20 zł za średniej jakości pierogi. Cała otoczka ok - wystrój, sposób podania. Ale ciasto do bani farsz robiony chyba w 5 minut. Zamiast nieumiejętnego kucharza, proponuję zatrudnić kilka Pań na emeryturze, a wtedy może się polepszy.

avatar
Jolka (gość)

Fragment artykułu " Z kolei za pełny talerz dowolnych pierogów z pieca trzeba zapłacić 72,96 zł. Kto da radę zjeść to wszystko sam w mniej niż 38 minut, płaci tylko połowę ceny. "

avatar
Bartek (gość)

Ostatnio odwiedziłem to miejsce i jest to totalna porażka !!!!!! Po pierwsze chleb z mojej przystawki był SPLEŚNIAŁY poza tym ze stolika który zająłem widać było jak jedna z kelnerek uzupełnia nadjedzony smalec z przystawki po kimś kto jadł z tego wcześniej i po chwili ta sama przystawka została podana dalej ......................WYSZEDŁEM !!!!!

Wybierz kategorię