Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tłusty Czawartek - dziś nie liczymy kalorii (PRZEPIS NA PĄCZKI)

MC, JU
Marcin Oliva Soto
Do XVI wieku pączki wyrabiano z chlebowego ciasta, nadziewano słoniną i smażono na smalcu. Dziś jemy pączki lekkie, posypane cukrem pudrem, polukrowane, z dżemem albo różą, zwykłe, trójkątne i podłużne, nadziewane słodkim serem, przekładane budyniem lub adwokatem... Dlatego w Tłusty Czwartek lepiej zapomnieć o kaloriach.

31 milionów minut trzeba by biegać, 79 milionów minut jeździć na rowerze albo 95 milionów minut spacerować, żeby spalić kalorie ze wszystkich pączków, które dziś zjedzą tylko wrocławianie - ma ich być półtora miliona.

Tłusty Czwartek był kiedyś dniem, gdy pod cukierniami już od rana ustawiały się długie kolejki spragnionych amatorów słodkości. Kto zaspał, musiał obejść się smakiem, chyba, że „nieoczekiwaną” wizytę złożyła mu akurat babcia. Dziś jedynym dylematem może być wybór, bo kształtów pączków i rodzajów ich nadzienia jest bez liku.

- Przygotowujemy się na małe oblężenie. Rekordziści kupują nawet po 30-40 sztuk – usłyszeliśmy w cukierence w pobliżu Rynku we Wrocławiu. Jak twierdzą fachowcy, smażenie pączków to najłatwiejsza rzecz na świecie. Innego zdania są jednak ich klienci.

- Kiedyś próbowałam je sama zrobić, ale nie były zbyt dobre. Za to faworki wychodzą mi wspaniałe – zwierzyła się nam pani Wanda, którą zastaliśmy w sklepie ze słodkościami. Ile osób wyręczą dziś cukiernicy? Liczby sięgają dziesiątków tysięcy.

Tłusty Czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Dlatego choć jeden pączek to ok. 300-500 kcal., nie warto dziś zawracać sobie tym głowy.

Na pocieszenie powiedzmy, że słodkie obżarstwo nie jest tak groźne jak niegdyś. Do XVI wieku pączki wyrabiano z chlebowego ciasta, nadziewano słoniną i smażono na smalcu. Dziś są znacznie lżejsze, a nadziewa się je marmoladą, likierem, budyniem czy serem.

Przy zakupie pamiętajmy, by każdy był pulchny, a jego środek lekko się zapadał. Jak osiągnąć taki efekt we własnej kuchni? Oto przepis:

Składniki: 60 dag mąki, 15 dag cukru, 15 dag masła, 6 jaj, ćwierć litra mleka, 5 dag drożdży, 1 olejek śmietankowy, szczyptę soli, 50 dag marmolady, cukier puder i olej do smażenia.

Przygotowanie
Należy zmieszać 1/3 mąki, drożdży i mleko. Gdy ciasto podrośnie, dodajemy jaja, cukier, olejek, resztę mąki, sól i stopione masło. Następnie wyrabiamy ciasto. Potem formujemy kulki, a do środka wkładamy na przykład marmoladę. Kładziemy na wysypanej mąką serwetce. Gdy podrosną, smażymy na oleju. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Życzymy smacznego.

Jeśli macie przepis na pyszne, waszym zdaniem najsmaczniejsze na świecie pączki, podzielcie się nim z nami! Wpisujcie przepisy w komentarzach.

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto