Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Świnka po zaciszańsku

Tomasz Zawadzki
Świnka po zaciszańsku
Świnka po zaciszańsku UMWD
Świnka pieczona po zaciszańsku. Potrawa zwana „pieczoną świnką” znana była osadnikom– reemigrantom z Bośni, którzy po II wojnie światowej osiedlili się w okolicach Bolesławca, Tomaszowa Bolesławieckiego, Nowogrodźca.

Sposób przygotowania
Przygotowane tusze wieprzowe schładza się przez jedną dobę, a następnie przyprawia solą, pieprzem, ziołami i pozostawia przez dwie doby w chłodni w temperaturze -4 st. C. Przed pieczeniem odstające części tuszy zabezpiecza się folią aluminiową. Pieczenie odbywa się na ognisku przygotowanym z drewna drzew liściastych i trwa 6-10 godzin. Podaje się ją z kaszą gryczaną, pieczywem lub z ziemniakami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto