Świnka pieczona po zaciszańsku. Potrawa zwana „pieczoną świnką” znana była osadnikom– reemigrantom z Bośni, którzy po II wojnie światowej osiedlili się w okolicach Bolesławca, Tomaszowa Bolesławieckiego, Nowogrodźca.
Sposób przygotowania Przygotowane tusze wieprzowe schładza się przez jedną dobę, a następnie przyprawia solą, pieprzem, ziołami i pozostawia przez dwie doby w chłodni w temperaturze -4 st. C. Przed pieczeniem odstające części tuszy zabezpiecza się folią aluminiową. Pieczenie odbywa się na ognisku przygotowanym z drewna drzew liściastych i trwa 6-10 godzin. Podaje się ją z kaszą gryczaną, pieczywem lub z ziemniakami.
Wideo
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!