PRZEPISY WIGILIJNE: ŚWIĄTECZNY SERNIK Z MAKIEM
Zobacz: Keks. Przepis poleca blogerka Kuchni nad Atlantykiem
Słodkości lubi każdy, dlatego nie może zabraknąć ich na wigilijnym stole. Najpopularniejsze polskie ciasta to sernik i makowiec. Blogerzy Kuchni w Zenicie proponują je połączyć. Kinga Stuła i Rafał Markiewicz zdradzają swój przepis na sernik z makiem.
Sernik z makiem przekładany herbatnikami **
kulinarnyzenit.blogspot.com**
Składniki:
Na masę makową:
1 puszka masy makowej
1 kostka miękkiego masła
4 jaja
1 szklanka rozdrobnionych migdałów
8 łyżek mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę serową:
1 kg sera białego
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka cukru
3 żółtka
3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
15 herbatników
Na polewę czekoladową:
1 czekolada mleczna
3 łyżki mleka
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki potrzebne do masy makowej. Blaszkę wyłóż pergaminem i wylej na niego połowę masy makowej i wyłóż z wierzchu herbatnikami. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
W tym czasie zmiksuj wszystkie składniki potrzebne na masę serową. Po 20 minutach wyjmij z piekarnika ciasto makowe, wylej na nie całą masę serową i na wierzch wylej resztę masy makowej. Piecz w 180 stopniach przez godzinę.
W garnuszku rozpuść masło, czekoladę z mlekiem i zrób masę. Posmaruj nim gotowe ciasto.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?