Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Świąteczne i wigilijne potrawy: Karp po żydowsku, karp smażony, kutia, kompot z suszu

Lucyna Jadowska
Lucyna Jadowska
Święta zbliżają się wielkimi krokami i przyszedł czas na przygotowanie wieczerzy wigilijnej. Zobacz jak przyrządzić karpia, zrobić kutię, czy przygotować pyszny kompot z suszu.

Karp po żydowsku
Składniki:

  • karp ok. 1,2 kg
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 1 marchewka,
  • nieduży por,
  • 1 cebula,
  • 4-5 łyżeczek żelatyny,
  • 10 dag opakowania rodzynek,
  • płatki migdałów,
  • natka pietruszki,
  • 1 bułka do namoczenia,
  • liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz,
  • kostka warzywna

Przygotowanie:

1. Karpia filetujemy, następnie mięso ryby mielimy, a z pozostałych jej części oraz warzyw pokrojonych w grubą kostkę z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego gotujemy wywar na małym ogniu przez 30-40 min.

2. Odcedzamy rosół. Do zmielonego fileta dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, namoczoną małą bułkę, 1 jajko, sól, pieprz oraz 5 dag rodzynek.

3. Przygotowanym farszem ryby nadziewamy skórę karpia, zszywamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 25-30 min. Ugotowaną rybę wykładamy na półmisek i zalewamy galaretką. Następnie dekorujemy rodzynkami, migdałami, pietruszką i cytryną.

Karp smażony

Składniki:

  • karp - ok.1,2 kg
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Karpia wyczyścić, opłukać i kroić w dzwonki.

 

2. Z zewnątrz i wewnątrz skrapiamy rybę sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na 20 minut.

 

3. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

**

W wigilię na świątecznym stole pojawi się karp, kutia i barszcz z uszkami



Kutia

Składniki:

  • 25 dag pszenicy,
  • 15 dag maku,
  • 6 dag miodu,
  • 12 dag wyłuskanych orzechów włoskich,
  • 5 dag namoczonych w wodzie rodzynków,
  • 150 ml śmietany kremówki,
  • cukier do smaku.


Przygotowanie:

1. Mak wypłukać i zalać wodą tak aby cały był przykryty. Gotować 10 min.A następnie odcedzić i wystudzić.

2. Zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Pszenicę przebrać, zalać wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić. Orzechy drobno posiekać.

3. Mak połączyć z pszenicą, orzechami, rodzynkami, miodem i śmietaną. Dosłodzić cukrem. Potem wszystko dokładnie wymieszać.

Kompot z suszu

Składniki:

  • 20 dag suszonych fig
  • 20 dag suszonych śliwek
  • 20 dag suszonych jabłek
  • 20 dag suszonych gruszek
  • 1/2 szklanki cukru
  • goździki
  • łyżeczka cynamonu
  • skórka z cytryny

Przygotowanie:

1. Owoce opłukać i namoczyć przez 15 minut w ciepłej wodzie, potem włożyć je do garnka i zalać gorącą wodą.

2. Dorzucić goździki i cynamon, gotować ponad godzinę. Następnie dodać cukier i pokrojoną w plasterki całą cytrynę (wraz ze skórką).

Święta we Wrocławiu [serwis specjalny]
od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto