Smalec z… fasoli. Musicie go spróbować! [BARDZO PROSTY PRZEPIS]

Robi go moja mama. I to od lat, zanim jeszcze nastała moda na wege. Po prostu mój tato lubi smalec, a że cholesterol mu skakał jak szalony, mama dostała od sąsiadki przepis na smalec z białej fasoli. I tak ta potrawa zagościła w naszym domu.
 Wojciech Zadorowski

Przepis na smalec z fasoli

Składniki:
3 szklanki białej fasoli (typu jasiek)
4 duże cebule
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Dzień przed przygotowaniem „smalcu” fasolę na noc namoczyć w wodzie. Na drugi dzień ugotować ją do miękkości. Ci, którzy chcą zrobić smalec szybciej, mogą zamiast 3 szklanek fasoli, wykorzystać fasolę z puszki (3 sztuki).
Cebule pokroić na bardzo drobną kosteczkę, podsmażyć na złoty kolor.
Ugotowaną fasolę rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę (przez taką, jak ziemniaki na kopytka). Dodać cebulę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smalec z fasoli gotowy.

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:

Powiązane