Kysielnica/Keselica/Kysyłycia (Potrawa wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych)
Składniki:drożdże, czosnek, kminek - listek bobkowy (laurowy) - ziele angielskie - mąka owsiana lub płatki owsiane - mąka pszenna - sól - pieprz czarny niemielony - ziemniaki ugotowane w całości - olej lub masło - cebula
Sposób przyrządzenia:
- Drożdże i mąkę pszenną zmieszać z niewielką ilością wody. Całość powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Następnie odstawić zakwas na 2 dni w ciepłe miejsce.
- Po minimum dwóch dniach dolać litr wody, wsypać 2 szklanki mąki owsianej lub płatków owsianych, 2 łyżki mąki pszennej, dobrze wymieszać i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do przekiśnięcia na ok. 1-2 dni.
- Po upływie 2 dni zagotować 2 litry wody z czosnkiem, kminkiem lub zielem angielskim oraz liściem bobkowym (laurowym).
- Przekiśnięty zakwas przecedzić przez sitko i wlać do gotującej wody. Ciągle mieszając, ugotować na małym ogniu, aż zgęstnieje, następnie doprawić do smaku solą i czarnym niemielonym pieprzem.
- Na patelni zeszklić na oleju lub maśle drobno pokrojoną cebulkę i dodać ją do keselicy.
- Ugotowane w całości ziemniaki wyłożyć na osobny talerz lub miseczkę. Polać je omastą z masła i zeszklonej cebulki.
Gdzie można zjeść?
Karczma Łemkowska Wrocław Irena Bernagiewicz-Garbera
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?