Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smaki Dolnego Śląska - kysielnica

Tomasz Zawadzki
Kysielnica/Keselica/Kysyłycia
Kysielnica/Keselica/Kysyłycia UMWD
Przedstawiamy Państwu najlepsze produkty regionalne i tradycyjne Z Dolnego Śląska. Poznaj smak kysielnicy.

Kysielnica/Keselica/Kysyłycia (Potrawa wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych)

Składniki:drożdże, czosnek, kminek - listek bobkowy (laurowy) - ziele angielskie - mąka owsiana lub płatki owsiane - mąka pszenna - sól - pieprz czarny niemielony - ziemniaki ugotowane w całości - olej lub masło - cebula

Sposób przyrządzenia:
- Drożdże i mąkę pszenną zmieszać z niewielką ilością wody. Całość powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Następnie odstawić zakwas na 2 dni w ciepłe miejsce.
- Po minimum dwóch dniach dolać litr wody, wsypać 2 szklanki mąki owsianej lub płatków owsianych, 2 łyżki mąki pszennej, dobrze wymieszać i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do przekiśnięcia na ok. 1-2 dni.
- Po upływie 2 dni zagotować 2 litry wody z czosnkiem, kminkiem lub zielem angielskim oraz liściem bobkowym (laurowym).
- Przekiśnięty zakwas przecedzić przez sitko i wlać do gotującej wody. Ciągle mieszając, ugotować na małym ogniu, aż zgęstnieje, następnie doprawić do smaku solą i czarnym niemielonym pieprzem.
- Na patelni zeszklić na oleju lub maśle drobno pokrojoną cebulkę i dodać ją do keselicy.
- Ugotowane w całości ziemniaki wyłożyć na osobny talerz lub miseczkę. Polać je omastą z masła i zeszklonej cebulki.

Gdzie można zjeść?
Karczma Łemkowska Wrocław Irena Bernagiewicz-Garbera

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto