Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sernik z masłem orzechowym i waniliową chałwą

redakcja
redakcja
www.sweetplace.blog.pl
Na dzisiaj mamy dla Was pyszny, słodko-słony sernik na kakaowym kruchym cieście. Jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnego sernika oraz ma tak intensywny smak, że po jednym kawałeczku będziecie syci. :)

Warto zaopatrzyć się w dobrej jakoś masło orzechowe- kupiłam oryginalne amerykańskie z dużą ilością kawałków orzechów. Świetne chrupały podczas jedzenia Zainwestujcie także w dobry ser mascarpone oraz chałwę - jakość składników naprawdę ma znaczenie!Podany przepis wykonałam w prostokątnej formie o wymiarach 25 x 30cm.Kruche ciasto:250g mąki pszennej125g zimnego masła1 jajko70g cukru pudruziarenka z 1 laski wanilii2 łyżki gorzkiego kakaoszczypta soli1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa serowa:750g mascarpone200g śmietany kremówki4 jajka100g cukru pudru (dałam nawet mniej)5 łyżek masła orzechowego (u mnie z kawałkami orzechów)200g chałwy waniliowej2 łyżki mąki pszennejPolewa:200g śmietany kremówki200g białej czekoladyPrzygotowanie:Przygotowanie sernika rozpoczynamy od kruchego ciasta. Z podanych składników wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto (pamiętajcie, aby masło było zimne i pocięte na kawałeczki- wyrabianie będzie łatwiejsze). Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce 30-60 minut.Po upływie tego czasu ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką. Przygotowujemy formę do pieczenia - delikatnie smarujemy ją masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie formy układamy rozwałkowane ciasto. Delikatnie nakłuwamy widelcem.Pieczemy 10 minut w 180 stopniach*. Następnie ciasto studzimy.Przygotowujemy masę serową - mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i ziarnkami wanilii. Nie przerywając miksowania, wbijamy po jednym jajku i mieszamy, aż masa będzie gładka i jednolita. Dodajemy masło orzechowe i kremówkę, mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy (możemy już łyżką). Na końcu dodajemy pokrojoną drobniej chałwę, bardzo delikatnie mieszamy.Masę serową wylewamy na podpieczony spód pieczemy 60 minut w 170 stopniach*. Po upieczeniu nie wyjmujemy z piekarnika ale pozostawiamy w uchylonym, aż do całkowitego wystudzenia.Przygotowujmy polewę. Kremówkę mocno podgrzewamy pilnując, aby się nie zagotowała. Zdejmujemy z palnika i dodajmy połamaną w kostkę białą czekoladę. Mieszamy, aż do całkowitego połączenia. Masę równomiernie rozprowadzamy na upieczonym i wystudzonym serniku. Schładzamy przez całą noc w lodówce.Smacznego :)Więcej przepisów znajdziecie na blogu sweetplace.blog.pl ! Zapraszamy! *Piekę w piekarniku elektrycznym, w opcji pieczenia góra i dół, bez termoobiegu. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Sernik z masłem orzechowym i waniliową chałwą - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na slupsk.naszemiasto.pl Nasze Miasto