Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ser zgorzelecki

Tomasz Zawadzki
Ser zgorzelecki
Ser zgorzelecki UMWD
Jego historia związana jest z uchodźcami z Grecji, którzy osiedlili się w Zgorzelcu i jego okolicach po II wojnie światowej.

Ser wytwarzany jest tradycyjnymi domowymi metodami z mleka owczego i koziego z dodatkiem mleka krowiego. Dojrzewanie sera trwa nawet do 3 lat. Przebiega to zazwyczaj w kamiennych naczyniach, a od jego przebiegu zależy smak i gęstość produktu. Produkt ma charakterystyczny łagodny i lekko słonawy smak. Ser w przekroju jest biały, z lekko żółtawym odcieniem. Formuje się go w lekko spłaszczone, 20-centymetrowe kule o wadze ok. dwóch kilogramów.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto