Schabowego po polsku zna każdy. A po włosku? Francusku? Irlandzku? [PRZEPISY]

Kultowy, nie tylko niedzielny obiad, w polskim domu: schabowy, ziemniaki i mizeria. Rozbity kawałek schabu, obtoczony w jajku i bułce tartej, najlepiej smażony na smalcu (bo wysoka temperatura na patelni gwarantowana). Ten smak zna każdy. A czy jedliście Państwo schabowego po włosku, albo po francusku lub w wersji irlandzkiej. Nie? To zobaczcie, jak się je robi.
 Grzegorz Jakubowski

Jak przyrządzić tradycyjnego „schaboszczaka”? Nic prostszego. Kawałek schabu pokroić na plasterki (około 1 centymetra grubości), każdy plasterek roztłuc tłuczkiem, włożyć do miski i zalać mlekiem (wstawić do lodówki na godzinę). Tuż przed smażeniem wyjąć z mleka, posolić, posypać pieprzem. Na talerzu rozbełtać jajka – maczać w nim schabowe, potem obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.

Jak zrobić schabowego po włosku?
Patent jest prosty – jeden składnik różni go od polskiego. Do bułki tartej trzeba nasypać (w proporcji pół na pół) starty ser parmezan. I schabowe smażyć obtoczone w jajku i mieszance bułki tartej i parmezanu.

Jak zrobić schabowego po francusku?
Proste – w tej wersji bułkę tartą zastępujemy mąką.

A schabowy po irlandzku?
Na usmażone po polsku schabowe nakładamy, tuż przed podaniem, wcześniej przesmażony na patelni, szpinak z czosnkiem.
Smacznego

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:

Powiązane