Ta kawa kusi mnie! I skusiła. Kawa z cynamonem i cukrem trzcinowy. A autorką propozycji jest Lucyna! Gratulujemy wygranej! Ale również chcieliśmy zauważyć zabawny przepis KOKO i ciekawie opisany sposób na smaczną kawę Elżbiety Wojciechowskiej. Przepisy również jakże interesujące. Jednak ten cynon i wyjaśnienie jego właściwości. Zdrowy cukier i cała "otoczka" ...skusiły najbardziej. Jeszcze raz gratulujemy wszystkim. Pani Lucyno filiżanki będą do odebrania w Redakcji Gazety Lubuskiej na portierni. A oto przepis, który zwyciężył:"Poranną kawę wypija się zazwyczaj szybko, niemal w biegu, zastępuje ona często śniadanie. W pracy kawę pije się w wielkim kubku, bo musi starczyć na cały dzień. I co, i właściwie pijemy coś, co tylko przypomina prawdziwą kawę. Warto więc kiedy mamy wolną chwilkę zaparzyć sobie i bliskim kawę w pięknych filiżankach, według własnej receptury.Można pić kawę z odrobina alkoholu, z bitą śmietaną a nawet z odrobinką soli ( wydaje się wtedy mocniejsza).Ja, kawę pijam z cynamonem i cukrem trzcinowym. Do filiżanki z świeżo zmieloną kawą wsypuję cynamon i cukier, zalewam wrzątkiem, ważne by cukier wsypać przed zalaniem kawy wrzątkiem.Dlaczego cynamon? Cynamon pięknie pachnie i ma właściwości lecznicze w starożytnym Egipcie był bardziej ceniony niż złoto.Cynamon reguluje poziom cukru we krwi , obniża poziom cholesterolu, pomaga zmniejszyć bóle artretyczne. Cynamon poprawia trawienie i co pewnie równie ważne jest afrodyzjakiem=)Cukier trzcinowy jest zdrowszy od białego.Ale najcenniejsza jest chwila relaksu z filiżanką kawy, w towarzystwie miłej osoby, przy dźwiękach dobrej muzyki. " LUCYNA
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?