Na placu Solnym stanął dźwig ze specjalną platformą. Do niedzieli wrocławianie mogą zamówić lunch lub drinka w nietypowej restauracji - Dinner in the Sky.
Ponad 20 osób siada w fotelach, do których są przypięte pasami. Warkot silnika i stół rusza w górę. Zatrzymuje się na wysokości niemal 40 metrów nad wrocławskim Rynkiem i placem Solnym. Podczas pobytu na platformie, nie bez przyczyny nazywanego lotem, kucharze i kelnerzy znajdują się pośrodku, między gośćmi.
To jedna z głównych atrakcji festiwalu kulinarnego Europa na Widelcu, który do niedzieli trwa we Wrocławiu. Podniebna restauracja w swojej ofercie ma obiad w chmurach, kawę, drinka albo kolację.
Uczta na wysokości trwa od 15 minut w przypadku kawy i koktajlu do godziny - w przypadku kolacji. Koktajl lub kawa kosztują 183 zł, obiad - 329 zł, a kolacja - 389 złotych.
W menu obiadowym jest makaron tagliatelle z filetem drobiowym w sosie pesto z pomidorami secchi i świeżymi warzywami, a na przystawkę - kompozycja sałat ze świeżym łososiem i pomidorami sycylijskimi. Na kolację zaś tagliatelle z krewetkami w sosie pesto, udekorowane pomidorami secchi i wiosennymi warzywami, kompozycja sałat, a na deser truskawki marynowane w szampanie i werbenie z musem jogurtowym, paloną białą czekoladą i tymiankowym karmelem.
Żeby skorzystać z podniebnej restauracji wystarczy mieć 1,6 metra wzrostu. Przydadzą się też mocne nerwy. Pod fotelem jest tylko niewielki podnóżek, a platforma lekko obraca się wokół własnej osi i buja, gdy zawieje wiatr.
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?