Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pyszne mięsa na wielkanocnym stole. 9 przepisów

red
Zygmunt Wieczorek
Przedstawiamy najlepsze dolnośląskie potrawy wielkanocne. Babka ziemniaczana, Smażenina i inne wyborne dania z mięs, których warto zasmakować podczas świąt.

Smażenina
Smak smażeniny przywieźli na Dolny Śląsk repatrianci, mieszkańcy naszych niegdysiejszych wschodnich rubieży. W niektórych domach jest to najważniejsze danie wielkanocnego śniadania.

Składniki:

400 g przerośniętego boczku wędzonego
600 g prawdziwej szynki bez konserwantów
450 g swojskiej kiełbasy
12 jajek na twardo
2 laski chrzanu
szczypta startego tymianku
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę, dodajemy szynkę pokrojoną w paski i kiełbasę w plasterki. Kiedy tłuszcz się wytopi, posypujemy tymiankiem i dodajemy zmiażdżony czosnek, dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka pokrojone w talarki i lekko mieszamy. Zmniejszamy ogień i na podsmażane składniki ścieramy chrzan, co pewien czas mieszamy, na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy zaraz po święconce, zamiast różnych wędlin na zimno. KH

***

Pasztet rodzinny
Każda rodzina ma swojego specjalistę od pasztetu, choć dziś chyba dominują specjalistki. Każdy pasztet to kwintesencja rodzinnego smaku. Dawniej w polskich wielkanocnych pasztetach dominowało mięso z dziczyzny. Z domowych smaków do dziś pamiętam pasztet z zająca, który robiła babcia. Ten też będzie miał leśne koligacje.

Składniki:
1,5 kg dziczyzny
1/2 kg łopatki wieprzowej
600 g wątróbki cielęcej
300 g mocno przerośniętego boczku
6 jaj 6 dużych kapeluszy suszonych grzybów
5 średnich cebul
4 duże ząbki czosnku
2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 czerstwa bułka paryska
szczypta zmielonego kminku
szczypta startej gałki muszkatołowej
parę owoców jałowca i angielskiego ziela
sól do smaku
bułka tarta

Przygotowanie: Pokrojone na niewielkie kawałki mięso zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W trakcie gotowania dodajemy pokrojoną wątrobę, cebulę i opłukane suszone grzyby. Po ugotowaniu wyjmujemy wszystkie składniki i studzimy. Bułkę pokrojoną na kilka kawałków moczymy w wywarze. Mięso, wątrobę, grzyby, cebulę i bułkę lekko odciśniętą przekręcić dwukrotnie przez maszynkę. Doprawiamy zmielonymi przyprawami, dodajemy surowe jaja. Bardzo starannie mieszamy. Formy, w których będziemy piekli pasztet, smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Na dnie każdej brytfanki można ułożyć kratkę z paseczków słoniny. Wyrobioną masę przekładamy do form na 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 200 stopni. Po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy pasztet się upiekł. KH

Królik po wrocławsku
Świąteczny królik to śląski przysmak od paru stuleci. Ten królik z owocami był niemal jednym z symboli XIX-wiecznego Wrocławia. Podawano go w restauracjach, ale też przyrządzano w domach.

Składniki:
4 duże cebule
1 szklanka suszonych węgierek wymoczonych w półwytrawnym winie
1/2 szklanki suszonych moreli wymoczonych w półsłodkim winie
1 1/2 szklanki śmietany
1 szklanka rosołu
3 bardzo drobno posiekane ząbki czosnku, roztarte z solą
liście laurowe
starty tymianek
świeżo zmielony czarny pieprz
sól do smaku
masło

Przygotowanie: Śliwki i morele zalewamy winami w dwóch osobnych naczyniach i odstawiamy na sześć godzin. Królika dzielimy na porcje, nacieramy najpierw solą, potem tymiankiem i pieprzem. W dużym rondlu na maśle szklimy pokrojoną w plastry cebulę. Wrzucamy 6-7 liści laurowych, lekko podsmażamy. Przekładamy wszystko do garnka z pokrywką, zalewamy wodą, układamy kawałki królika i lekko podlewamy rosołem. Dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Po półgodzinie dodajemy odsączone owoce. Lekko podlewany półwytrawnym winem. Po godzinie sprawdzamy miękkość i zalewamy śmietaną. Dusimy jeszcze 10 minut. KH

***

Babka ziemniaczana

Od paru lat to kulinarne cudo próbuję w różnych smakach w łomnickim zamku pod Jelenią Górą, gdzie specjalnie jest świętowana Mała Wielkanoc, czyli sobota i niedziela tydzień po kalendarzowej Wielkanocy. To na pamiątkę tego, że przed wiekami po tygodniowym poście przez tydzień można było popuszczać pasa, by nacieszyć podniebienie wszystkimi przygotowanymi potrawami.

Składniki:
500 g przerośniętego boczku
350 g łopatki
2 1/2 kg obranych ziemniaków
5 średnich cebul
6 ząbków czosnku
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżki dobrego smalcu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka startego rozmarynu
sól do smaku

Przygotowanie: Na dwie patelnie kładziemy po łyżce smalcu, topimy, wrzucamy podzieloną na dwie części drobno posiekaną wcześniej cebulę. Po zeszkleniu, na jedną patelnię wkładamy pokrojoną w kostkę łopatkę, a na drugą - także w kostkach - boczek. Przesmażamy boczek i mięso, bacząc, by nam się cebula nie przypaliła. Ziemniaki ścieramy i lekko odciskamy. W misce całą zawartość obu patelni (łącznie z tłuszczem) mieszamy, dodajemy mąkę, jajka i przyprawy, wyrabiamy ciasto. Jego gęstość regulujemy mąką. Wkładamy ciasto do natłuszczonych form. Pieczemy w 200 st. C przez półtorej godziny. Długość pieczenia zależy od wielkości form i grubości ciasta. KH

Indyk owocowy

Wielkanocny indyk bryluje w wielu kuchniach świata. U nas był daniem dworskim i pod strzechy trafił niedawno. Na Śląsku większą popularność zdobył dopiero w drugiej połowie XIX wieku. Dziś jadamy go raczej w formie smażonych albo duszonych filetów. Pieczony w całości jest rzadkością. Warto spróbować.

Składniki:
cały indyk (ok. 3 kg)
3/4 kg kwaśnych, twardych jabłek
1/2 kg suszonych śliwek
1 szklanka czerwonego, półwytrawnego wina
5 łyżek dobrego oleju
2 czubate łyżki masła
2 łyżeczki otartej skórki pomarańczy
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
sól do smaku

Przygotowanie: Śliwki na noc wsypujemy do ciepłej, przegotowanej wody. Indyka zewnątrz i wewnątrz nacieramy olejem, solimy i pieprzymy. W środku dodatkowo posypujemy startą skórką pomarańczową. Wkładamy odsączone śliwki i jabłka obrane ze skóry, bez gniazdek i pokrojone w ćwiartki. Polewamy winem i spinamy albo zaszywamy. Owijamy w p

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto