Przepisy na ciasta owocowe - bo to przecież smak lata (PROSTE PRZEPISY NA CIASTA Z OWOCAMI)

Zafundujmy sobie letnie szaleństwo. Zróbmy ciasto z owocami. W końcu latem mamy do wyboru mnóstwo pysznych owoców, które jak najbardziej nadają się do ciast! Oto proste proste przepisy na ciasta z owocami: placek wiśniowy prosto z "Miasteczka Twin Peaks", fioletowy sernik z jagodami i polewą z czekolady a może przedwojenne ciasto z rabarbarem? Sami spróbujcie.

Przepisy na ciasta owocowe: Placek wiśniowy prosto z "Miasteczka Twin Peaks"
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 kg wydrylowanych wiśni
- 200 g cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki wody

Sposób wykonania:
Masło siekamy z cukrem i mąką, dodajemy żółtko i wodę. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Wiśniowe nadzienie: do garnka wkładamy umyte, wydrylowane wiśnie, wsypujemy cukier i wyciskamy sok z cytryny; gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Rozrabiamy mąkę z wodą; dodajemy do wiśni, mieszamy i chwilę gotujemy. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części; połowę rozwałkowujemy, przekładamy na tortownicę (24 cm), tak żeby ciasto sięgało do górnej krawędzi. Wlewamy nadzienie wiśniowe. Resztę rozwałkowujemy i kładziemy na wierzch. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem, posypujemy obficie cukrem i robimy kilka dziurek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C, pieczemy 15 min, a następnie obniżamy temperaturę do 175°C i pieczemy kolejne 25-30 min.

CZYTAJ DALEJ:
PRZEDWOJENNE CIASTO RABARBAROWE

CZYTAJ TEŻ:
- FIOLETOWY SERNIK Z POLEWĄ Z CZEKOLADY
- SKUBANIEC - CIASTO NA TŁUSTYM PLACKU
- MARIA ANTONINA - BANANOWIEC W PERŁACH

Przepisy na ciasta: PRZEDWOJENNE CIASTO RABARBAROWE
Przepis na placek, który nawiązuje do przepisu na ciasto przywiezionego zaraz po wojnie do Wrocławia.

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 budynie waniliowe
- 650 ml mleka + kilka łyżek łyżka masła
- 500 g rabarbaru
- cukier puder do posypania
- szczypta soli

Przygotowanie:
Do miski wsyp przesianą mąkę cukier, jajko, żółtka, proszek do pieczenia, mleko, sól oraz posiekane na mniejsze kawałki masło.

Następnie zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części (w zależności od tego, czy chcesz mieć wyższy, czy niższy spód, niech jedna część będzie większa lub mniejsza).

Częścią ciasta wyłóż spód blachy do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia lub obsypanej bułką tartą. Odstaw do lodówki. Drugą część ciasta schłódź w zamrażalniku - zrobisz z niej później najlepszą część placka - czyli kruszonkę.

Rabarbar obierz i pokrój na małe kawałki. Następnie wymieszaj ze 150 mililitrami mleka, resztę mleka wlej do garnuszka, dodaj cukier i masło. Zacznij je podgrzewać - ostrożnie, żeby się nie przypaliło.
Rozpuszczony w pozostałym mleku budyń wlej do podgrzewanego mleka i cały czas mieszaj aż do uzyskania gęstej masy.

Rabarbar rozłóż równomiernie na schłodzonym w lodówce cieście, a następnie wylej na ciasto ciepły jeszcze budyń. Na tak przygotowaną masę zetrzyj albo rozkrusz schłodzone w zamrażarce ciasto.

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz około 55 minut - aż wierzch będzie zarumieniony. Gdy ciasto ostygnie, możesz oprószyć je cukrem pudrem.

CZYTAJ DALEJ:
- FIOLETOWY SERNIK Z POLEWĄ Z CZEKOLADY

CZYTAJ TEŻ
- SKUBANIEC - CIASTO NA TŁUSTYM PLACKU
- MARIA ANTONINA - BANANOWIEC W PERŁACH
- PRZEDWOJENNE CIASTO RABARBAROWE
- PLACEK WIŚNIOWY PROSTO Z "MIASTECZKA TWIN PEAKS"

Przepisy na ciasta owocowe: FIOLETOWY SERNIK Z POLEWĄ Z CZEKOLADY

Fioletowy sernik z polewą z pięknej, gorzkiej czekolady - już sama nazwa brzmi pięknie. Muszę przyznać, że tak samo brzmi, jak smakuje... Połowa ciasta nie zdążyła dotrzeć do lodówki.

Składniki na spód:
-1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 kostki margaryny

Sposób wykonania spodu:
Wymieszaj pół szklanki mąki z jajkiem, proszkiem do pieczenia oraz margaryną. Następnie zagniataj ciasto przez około 10 minut (lub do uzyskania jednolitej konsystencji). Gotowym ciastem wyłóż tortownicę lub posmaruj foremkę margaryną i posyp bułką tartą (ja wolę ten drugi sposób). Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż ciasto się zarumieni. Kiedy spod jest gotowy, odstaw go do wystudzenia.

Składniki na masę serową
- 900 g tłustego twarogu lub półtłustego, dwukrotnie zmielonego
- 5 jajek
- 1,5 paczki budyniu waniliowego
- 1,5 szklanki jagód
- 1 szklanka drobnego cukru - do wypieków

Polewa czekoladowa:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 100 g masła
- 100 ml zagęszczonego mleka
- 2 łyżki mleka

Sposób wykonania masy serowej:
Odmierz i umyj jagody, a następnie zmiksuj je w miseczce na gładką masę. Można je także przetrzeć przez sito, tak aby nie pozostała skórka i pestki (jednak ja tego nie robię). Następnie dodaj ser, jajka oraz budyń waniliowy w proszku. Pamiętaj, aby przedtem nie gotować go, bo masa zamieni się w zupę serową z jagodami. Budyń musi trafić do przygotowywanej masy w proszku! Na koniec dodaj szklankę drobnego cukru i to wszystko zmieszaj mikserem, tak aby w serze nie było żadnych grudek.

Gotową masę serową przelej do tortownicy z przygotowanym wcześniej spodem i włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piecz godzinę - do momentu aż sernik się zetnie i będzie sprężysty.
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.

W tym czasie przygotuj polewę. Do małego rondelka wlej zagęszczone mleko i dodaj cukier. Dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści.

Doprowadź masę do wrzenia i dodaj połamaną czekoladę. Poczekaj, aż się rozpuści, ciągle mieszając. Jako ostatnie dodaj masło. Jeśli czekolada będzie zbyt gęsta, można ją podlać zwykłym mlekiem na małym ogniu i dobrze wymieszać. Gotową polewą oblewamy sernik.

Kiedy ciasto z polewą będą miały temperaturę pokojową, wstaw je na jakiś czas do lodówki.

CZYTAJ NA NASTĘPNEJ STRONIE:
- SKUBANIEC - CIASTO NA TŁUSTYM PLACKU

ZOBACZ TEŻ:
- PRZEDWOJENNE CIASTO RABARBAROWE
- MARIA ANTONINA - BANANOWIEC W PERŁACH
- PLACEK WIŚNIOWY PROSTO Z "MIASTECZKA TWIN PEAKS"

Przepisy na ciasta ciąg dalszy: SKUBANIEC

"Skubaniec", bo tak nazywa to ciasto moja mama, to ciasto na tłustym placku.

Składniki: ciasto
-3 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- kostka masła (250 g)
- 4 łyżki drobnego cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat do ciasta lub wanilia
- owoce sezonowe: (ja użyłem jabłek, ale nadają się także śliwki, borówki, jagody, maliny, morele, wiśnie czy truskawki)

Sposób wykonania
Przesiej mąkę, wsyp do sporej miski i wymieszaj. Oddziel białka od żółtek - te ostatnie dodaj do ciasta. Następnie dorzuć do tego kostkę masła, 4 łyżki cukru, proszek do pieczenia i wanilię.

Zagniataj całość tak, aby powstała jednolita masa (im dłużej ciasto będzie zagniatane, tym bardziej będzie kleić się do rąk). Podziel ciasto na trzy części i jedną trzecią porcji włóż do zamrażarki. Pozostałym ciastem wyłóż blachę bądź formę do pieczenia, lekko je podwijając. Następnie wstaw ciasto do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 10-15 minut. W tym czasie przygotowuj owoce - ja wybrałem śliwki. Po wypestkowaniu podziel je na połówki. Na lekko przestudzonym cieście ułóż połówki śliwek (nie za gęsto, bo ciasto będzie za mokre) skórką do ciasta. Z przygotowanych wcześniej białek i cukru ubij gęstą, jednolitą pianę. Ubitą na sztywno pianę wylewaj na owoce i rozprowadź ją po cieście.

Wyciągnij schłodzoną kulę ciasta i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie ciasto piecz aż do zrumienienia.

CZYTAJ DALEJ:**- MARIA ANTONINA - BANANOWIEC W PERŁACH**

CZYTAJ TEŻ:
PRZEDWOJENNE CIASTO RABARBAROWE

- FIOLETOWY SERNIK Z POLEWĄ Z CZEKOLADY
- PLACEK WIŚNIOWY PROSTO Z "MIASTECZKA TWIN PEAKS"

Przepisy na ciasta: "Maria Antonina" - czekoladowy lub cytrynowy bananowiec cały w perłach
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru/ksylitolu
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki zgniecionych dojrzałych bananów
- aromat waniliowy
- 125 g masła lub margaryny
- jadalne perełki do dekoracji

Sposób wykonania:
Utrzyj masło z cukrem. Ubijaj pianę, dodając jajka. Podgrzej w rondelku mleko, kiedy będzie już ciepłe, wymieszaj z sodą. Dodaj mleko do rozgniecionych bananów. Następnie połącz wszystkie składniki i dodaj aromat waniliowy. W osobnym naczyniu przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i przygotowaną masę bananową. Wszystko dokładnie wymieszaj. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 50 min. Ciasto podawaj z polewą cytrynową lub czekoladową oraz elementami dekoracyjnymi.

Przygotowane przez Trele Morele.

WRÓĆ DO
- PLACEK WIŚNIOWY PROSTO Z "MIASTECZKA TWIN PEAKS"
- PRZEDWOJENNE CIASTO RABARBAROWE
- FIOLETOWY SERNIK Z POLEWĄ Z CZEKOLADY
- SKUBANIEC - CIASTO NA TŁUSTYM PLACKU
- MARIA ANTONINA - BANANOWIEC W PERŁACH

Adam Kuźniarski

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3