Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na zrazy z jelenia z nadziewką, podane z kaszą gryczaną po królewsku

Tomasz Zawadzki
Zrazy z jelenia z nadziewką, podane z kaszą gryczaną po królewsku
Zrazy z jelenia z nadziewką, podane z kaszą gryczaną po królewsku UMWD
Przedstawiamy Państwu najlepsze produkty regionalne i tradycyjne Z Dolnego Śląska. Podajemy przepis na zrazy z jelenia z nadziewką, podane z kaszą gryczaną po królewsku.

POTRAWA NAGRODZONA OGÓLNOPOLSKĄ NAGRODĄ „PERŁA” W 2009 R.

Składniki:

Zalewa do mięsa: 300 ml wody, 100 ml octu, 5 dag marchewki, 5 dag pietruszki, 5 dag selera, 10 dag cebuli,
przyprawy: ziele angielskie, pieprz, jałowiec, listek laurowy (ewentualnie zioła prowansalskie),
2 ząbki czosnku.

Pozostałe składniki: 60 dag polędwicy z jelenia, 30 dag cebuli, 5 dag czerstwego chleba razowego, 3 dag masła, prawdziwki,
czerwone wino (kagor), sól i pieprz.

Sposób przyrządzenia

Wodę zagotować z warzywami, dodać 100 ml octu i przyprawy. Całość ostudzić, dodać roztarty czosnek i do chłodnej zalewy włożyć mięso. Trzymać w temp. ok. 4 stopni C przez 2-3 dni. Po wyjęciu dobrze osączyć, pokroić w plastry i rozbić na cienkie płaty, Te opruszamy solą i pieprzem. Następnie należy przygotować farsz. 15 dag cebulki zeszklić, dodać 5 dag czerstwego chleba
razowego, 3 dag masła – całość zmiksować, po czym doprawić solą i pieprzem do smaku. Farsz nałożyć na płaty mięsa, zwinąć zrazy, otoczyć w mące z pieprzem i smażyć na klarowanym maśle. Po obsmażeniu układać ciasno w płaskim rondlu i dusić dolewając czerwone wino. Utrzeć chleb razowy i dodać do zrazów. Dusić do miękkości. Prawdziwki zblanszować i obsmażyć na maśle z cebulką. Dodać do sosu i doprawić do smaku.
Zrazy podajemy do kaszy gryczanej przyrządzonej na sposób królewski: surową kaszę lekko podsmażyć na maśle ciągle mieszając. Następnie zalać wrzątkiem w proporcji – 2 razy tyle wody, co kaszy. Doprawić pieprzem i solą, doprowadzić do wrzenia i prażyć ok. 30 minut na małym ogniu. Do tego podajemy zasmażane buraczki.

Gdzie można zjeść?

Przed II wojną światową hotel „LELIWA” nosił nazwę „Pod jeleniem”, a w hotelowej restauracji główną potrawą była dziczyzna, m.in. zrazy z jelenia. Na podstawie materiałów źródłowych, został stworzony własny przepis na zrazy z jelenia, podane po królewsku. Przepis oparty jest na naturalnych składnikach i starych recepturach.
Hotel i restauracja „Leliwa”, Rynek 8, Leśna

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto