Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Poznaj zwycięski przepis Karola Sankowskiego, szefa kuchni restauracji „Przystań - Marina”

rsm
Ambasady Francji na całym świecie, zawsze w marcu, organizują imprezę Gout de France /Good France propagującą kuchnię francuską. Biorą w niej udział tysiące restauracji na wszystkich kontynentach, w tym grubo ponad sto z Polski. W ramach imprezy, w poszczególnych krajach, organizowany jest także konkurs na najlepszy oryginalny przepis na danie inspirowane kuchnią francuską. Polską edycję konkursu wygrał wrocławianin, szef kuchni restauracji „Przystań - Marina” Karol Sankowski.

Nasz rodzimy mistrz sztuki kulinarnej wygrał przepisem na filet z barweny, który prezentujemy poniżej:

Obrane ziemniaki kroimy w cienkie paski, tzw. łuski i blanszujemy. Barwenę smarujemy rozbitym jajkiem i nakładamy na nią łuski z ziemniaka, wkładamy do lodówki aby łuski z ziemniaka zastygły na filecie. Przed wydaniem obsmażamy ją od strony nałożonych ziemniaków, na delikatnym ogniu na patelni. Dodatkiem do barweny są grillowane warzywa oraz sos buerre blanc.

Przepis na sos:

Przesmażamy szalotkę z czosnkiem. Następnie podlewamy szampanem Perrier Jouet. Odparowujemy alkohol i dorzucamy kapary oraz śmietanę. Redukujemy o połowę i doprawiamy do smaku. Wszystko ładnie układamy na talerzu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto