Powidła ze śliwek – sprawdzony przepis. Zobacz jak zrobić doskonałe powidła ze śliwek węgierek na zimę

Powidła ze śliwek, najlepiej węgierek, wymagają od nas przede wszystkim cierpliwości. Smaży się je trzy dni! Jednak, moim zdaniem, są tego warte. Co ważne, do powideł ze śliwek węgierek nie dodajemy cukru, wystarczy ten, który jest w dojrzałych owocach. Wybierając więc śliwki na powidła starajmy się, by były one jak najbardziej dojrzałe.
 Pixabay

Składniki na powidła ze śliwek węgierek:
dojrzałe śliwki węgierki (najlepiej kilka kilogramów)
odrobina wody
garnek z grubym dnem

Śliwki myjemy, usuwamy pestki, wrzucamy do garnka (jeśli są mało soczyste, dolewamy kilka łyżek wody) i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu, kiedy puszczą sok. Wtedy zdejmujemy pokrywkę i zaczynamy smażenie powideł. Smażymy powidła na małym ogniu i dość często mieszamy, by nie przywarły do dna. Po 3-4 godzinach, kiedy śliwki się rozgotują, zdejmujemy je z ognia, przykrywamy garnek i zostawiamy powidła w spokoju do następnego dnia.

Na drugi dzień ostrożnie podgrzewamy powidła (na małym ogniu) i pilnujemy, by nie przywarły do dna, smażymy je znowu 3-4 godziny, często mieszając.

Trzeciego dnia powtarzamy tę operację i smażymy (często mieszając i pilnując, by nie przywarły do dna), aż masa zgęstnieje i powidła będą odpadać z łyżki, a nie spływać.

W starych książkach kucharskich można znaleźć radę, by po rozgotowaniu śliwki przetrzeć przez sito, a następnie smażyć do momentu, kiedy zgęstnieją. Wtedy przekładamy powidła do kamiennego garnka i wstawiamy do piekarnika, aby się „dopiekły”.

Węgierki są na tyle słodkie, że nie trzeba ich dosładzać. Jeśli chcemy zrobić powidła z innych śliwek, może się okazać, że trzeba dodać do nich cukru. Podaję dodatkowo przepis na powidła z renklod.

Składniki na powidła z renklod:
kilogram dojrzałych renklod
1/2 kg cukru

Sparzone renklody obieramy ze skórek, wrzucamy do garnka i rozgotowujemy bez wody. Następnie przecieramy, do przecieru dodajemy cukier i gotujemy 30 minut. Powidła przekładamy do słoików, które wstawiamy do ciepłego (ale wyłączonego) piekarnika. Kiedy ostygną, zamykamy je. Powidła są gotowe.

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:

Powiązane