Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Paluchy do piwa i gołąbki. Specjały Nadodrza będą serwowane we Wrocławiu

Kinga Czernichowska
Kinga Czernichowska
specjały Nadodrza
specjały Nadodrza Media4City, Sebastian Martinez
Akcja "Specjały Nadodrza" ma odtworzyć dawne przysmaki Wrocławia.

Na pomysł akcji "Specjały Nadodrza" wpadli seniorzy biorący udział w projekcie "Stallone i Szapołowska też zdmuchnęli 60 świeczek", aktywizujący starszych mieszkańców stolicy Dolnego Śląska.

Pączki czy gołąbki?

W tłusty czwartek częstowali pączkami wrocławsko-lwowskimi z nadzieniem cynamonowo-śliwkowym, według przedwojennej receptury. Dochód z ich sprzedaży ma zostać przekazany na odtworzenie dawnych przysmaków Nadodrza, których jest znacznie więcej. Paluchy do piwa z solą i kminkiem, ciasto drożdżowe z suszonymi owocami, gołąbki z farszem ziemniaczanym i zupa na kaszy jaglanej - takich specjałów będzie można skosztować już prawdopodobnie 8 marca, w Dniu Kobiet, a najpóźniej w Wielkanoc. Ceny nie zostały jeszcze ustalone.

- Być może pomożemy w stworzeniu spółdzielni socjalnej. Jeśli zajdzie taka potrzeba, to znajdziemy odpowiedni lokal, w którym te przysmaki będą dostępne - mówi Karolina Mróz z Infopunktu Nadodrze. - Rozważamy też kilka innych rozwiązań. Będziemy współpracować z różnymi kawiarniami i restauracjami, m.in. z Wincentego 21, Rozrusznikiem, Nożowniczą, Pestką i Bema Cafe, gdzie specjały będą serwowane.

Zdrowo na Nadodrzu

To wszystko jest jednak dopiero na etapie planów. Trwają rozmowy z producentami mleka i jaj z okolic Trzebnicy. Przedstawiciele Infopunktu Nadodrze podkreślają, że głównym założeniem jest nie tyle otworzenie knajpy, ale aktywizacja mieszkańców Nadodrza. Szczegółowe informacje na temat akcji będą publikowane na oficjalnej stronie Specjałów Nadodrza.

- Skoro zainteresowanie pączkami było tak duże (panie upiekły 600 pączków, a i tak zabrakło dla wszystkich), to sądzimy, że wrocławianie chętnie będą degustować inne nadodrzańskie przysmaki - dodaje Karolina Mróz.

Wszystkie nadodrzańskie specjały będą produkowane bez ulepszaczy, w oparciu o przepisy tradycyjnej kuchni przedwojennej i lwowskiej.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto