Nie wiesz, jak przygotować faworki i pączki na Tłusty Czwartek? Sprawdź jakie są przepisy na pączki i faworki.

Pączki z różą, a może z dżemem?
Tłusty czwartek nieodłącznie kojarzy się pełnymi różanego nadzienia pączkami z charakterystyczną, bladą oponką po środku. Takie najczęściej kupujemy w cukierniach, czy piekarniach, ale bez większego problemu, możemy zrobić je także w domowym zaciszu. Jak? To wyjaśnia już poniższy film.



Pączki tradycyjnie smaży się na smalcu, choć dziś wiele przepisów zaleca użycie oleju roślinnego. Niezależnie od wybranego rodzaju tłuszczu należy pamiętać, że są dość kaloryczne słodycze. Po usmażeniu warto odsączyć je z nadmiaru oleju. Ciasto na pączki należy długo i dobrze wyrabiać, by miało odpowiednią konsystencję i urosło podczas smażenia. Podczas formowania możemy podsypywać ciasto mąką, ale należy pamiętać, że skrobia będzie palić się w gorącym oleju. Z tego samego powodu pączków nie należy nadziewać przed smażeniem. Jeśli boimy się, że nasze okrągłe ciasta nie usmażą się równomiernie, możemy sięgnąć po przepis na minipączki.



Nie tylko tradycyjne
Oczywiście, nie każdy pączek musi ociekać smalcem. Wśród miłośników Tłustego czwartku nie brakuje przecież wegetarian, czy wegan, których z pewnością ucieszy informacja, że karnawałowy deser można przegotować bez dodatku jakichkolwiek składników pochodzenia zwierzęcego. Co więcej, wegańskie pączki mogą też być jednocześnie bezglutenowe.


Zobacz też: Tłusty czwartek w Warszawie. Kto w tym roku zostanie Wolskim Pączusiem?

Klasyczne faworki
Te zakręcone chrupkie ciasteczka to obok pączków absolutny hit sprzedażowy każdej cukierni w okresie Tłustego czwartku. Bez problemu możemy przygotować je z prostych składników także w domu. Należy jedynie pamiętać, by składniki mieszać na zimno, a ciasto zagniatać na tyle długo i starannie, by dostało się do niego dużo powietrza.


Mięsne faworki
Oczywiście, faworki mogą różnić się między sobą nie tylko wyglądem, ale także i smakiem. Ten karnawałowy chrupki przysmak wytwarzany jest według różnych przepisów w wielu krajach Europy. Mogą mieć waniliowy posmak, zawierać spirytus lub piwo, ale zawsze powinny mieć kruchą konsystencję i delikatny smak. No chyba, że mówimy o faworkach mięsnych.



FORMUŁKA PATRONATÓW:

Jeśli jesteś zainteresowany patronatem naszemiasto.pl – napisz pod adres patronaty@naszemiasto.pl
Jeśli chciałbyś zrobić projekt niestandardowy z naszemiasto.pl – napisz pod adres projektyspecjalne@naszemiasto.pl



Zobaczcie też: Jack's Cinema. Restauracja i kino w centrum Warszawy [ZDJĘCIA, WIDEO]

Komentarze (3)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

narozneokazje.pl (gość)

Tłusty czwartek: Przepis na pączki (JAK ZROBIĆ DOMOWE PĄCZKI)
http://narozneokazje.pl/tlusty-czwartek-przepis-na-paczki-jak-zrobic-domowe-paczki/

Ditta THUN, Chicago (gość)

__ŻYWIENIE RACJONALNE; wg: IRL KRAKÓW.. Ja jednak polecam i wskazuję na rozsądek oraz umiar.
Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych TOKSYN, energetyczne węglowodany wyłącznie do 26% wzrostu.
Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy.
Tabele; Dozwolone oraz Zakazane dopełniają właściwej identyfikacji prawd przyrodniczych.
Skuteczne i warto !!
Zobacz też;
__Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
__ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

koniecropka

.... Mniami... już nie mogę się doczekać pączusiów ;]
Ale nie ma to jak faworki zrobione własnoręcznie z mamą ;)