Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nadziewane muszelki makaronowe

[email protected]
Takie muszelki można kupić w chojnickim marketach. * Przyrządzanie: Włóż muszle do wrzącej wody, posól, dodaj trochę oleju lub oliwy. Makaron ugotuj al dente (lekko twardawy).

Takie muszelki można kupić w chojnickim marketach.

* Przyrządzanie: Włóż muszle do wrzącej wody, posól, dodaj trochę oleju lub oliwy. Makaron ugotuj al dente (lekko twardawy). Po ugotowaniu spłucz dokładnie zimną wodą i odsącz na sitku. Następnie rozłóż muszle na ręczniku, aby dokładnie obeschły. Przygotuj farsze.
Farsz serowy
* Składniki: 100 g sera żółtego typu gouda lub ementaler, 6-7 jajek ugotowanych na twardo, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 3-4 łyżki majonezu, pieprz czarny świeżo mielony, sól
* Przygotowanie: jajka i ser pokrój w kosteczkę. W misce wymieszaj majonez, musztardę, wrzuć pokrojony ser i jajka, posól, popieprz i dokładnie wymieszaj. Nadziewaj muszelki.
* Dekoracja: idealnie pasuje tu mała gałązka pietruszki dekoracyjnej; inną możliwością jest mały – mini-pęczek szczypiorku; można też wyłożyć muszelki sałatą np. lollo rosso lub dębolistną.
Lekko schłodź przed podaniem.

Farsz pieczarkowy
* Składniki: 300 g pieczarek, 1 cebula, 1 serek topiony gouda lub ementaler
pół pęczka natki pietruszki i/lub natki koperku, pieprz czarny świeżo mielony,
sól, sok z połowy cytryny, olej do smażenia (3 łyżki), masło do smażenia (ok. 1-2 łyżki).
* Przygotowanie: pieczarki pokrój na pół, a następnie na plasterki, cebulę posiekaj w kosteczkę, koperek posiekaj drobno. Na rozgrzany olej wrzuć pieczarki, od razu posól i polej sokiem z cytryny, dzięki temu nie ściemnieją (pod warunkiem, że używasz młodych i białych pieczarek). Duś je aż do odparowania wody, którą puszczą pieczarki. Przełóż na talerz i na tej samej patelni bez mycia na 1 łyżce masła zrumień cebulkę, powinno to trwać ok. 8-10 minut. W rondlu rozpuść 1 łyżkę masła, dodaj serek topiony i rozpuść go, dodaj pieczarki i cebulkę. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Teraz dodaj koperek, posól i popieprz. Ostudź i nadziewaj.
* Dekoracja: idealnie pasuje tu mała marynowana szalotka i kawałeczek czerwonej papryki; możesz też wyłożyć muszelki sałatą np. lollo bianco lub lodową.

Farsz tuńczykowy
* Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 4 średnie korniszony, 3 plastry marynowanej papryki, pół słoika marynowanych pieczarek, pół słoiczka marynowanych cebulek, pół słoiczka małego majonezu, sól, pieprz
* Przygotowanie: korniszony, paprykę i pieczarki pokrój w kosteczkę, dodaj dokładnie odsączonego tuńczyka, cebulki, majonez i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
* Dekoracja: świetnie pasuje tu kawałeczek żółtej papryki i gałązka koperku

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto