Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kulinarne czwartki wracają po wakacyjnej przerwie [ Przepisy] [ZDJĘCIA]

Renata Hryniewicz
Tak panie gotują podczas spotkań
Tak panie gotują podczas spotkań Biblioteka
Wspólne gotowanie, wspólne degustowanie i pogaduszki o wszystkim i o niczym - tak wyglądają kulinarne czwartki w bibliotece miejskiej w Słubicach.

Jest to świetna okazja do rozmowy o potrawach regionalnych i nie tylko, a także o książkach kucharskich autorstwa m.in. znanych mistrzów kuchni, do których warto zajrzeć szukając inspiracji kulinarnych - mówią organizatorzy.

Klubowicze spotykają się w pierwszy czwartek każdego miesiąca o godz. 15.00 w oddziale dla dorosłych. Spotkania są o charakterze otwartym, dla wszystkich miłośników smacznej, domowej kuchni. W każdej chwili można dołączyć do klubu.

A oto parę przepisów z kulinarnych czwartków:
Szarlotka Krysi w roli głównej
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny

1 łyżeczka proszku do pieczenia
kostka margaryny
1 kg jabłek
2-3 łyżeczki cynamonu
Mąkę, kaszę, cukier oraz proszek do pieczenia dokładnie mieszamy w misce. Przygotowaną mieszankę dzielimy na trzy równe części. Obrane jabłka trzemy na grubej tarce. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wysypujemy 1/3 masy, wykładamy połowę startych jabłek, posypujemy cynamonem. Na wierzch wysypujemy kolejną warstwę masy, wykładamy drugą połowę startych jabłek, posypujemy cynamonem. Następnie wysypujemy ostatnią porcję masy. Na wierzchu układamy obok siebie pokrojoną w cienkie plasterki margarynę tak, aby cała zawartość blachy była dokładnie przykryta. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 ºC.
Zamiast świeżych jabłek możemy wykorzystać jabłka prażone.

Przepis na omlet ze szpinakiem:
10 jajek
½ szklanki mleka
garść szpinaku
½ kg boczku (może być wędzony)
1 łyżka oleju
garść żółtego sera
łyżeczka majeranku (rozcieramy w dłoni)
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz do smaku
Na patelni zmiękczamy wcześniej umyty i pokrojony szpinak z łyżką masła. Pokrojony w kostkę boczek podsmażamy.
W dużej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, do smaku przyprawy, ser żółty oraz wystudzony szpinak i boczek. Przygotowaną masę wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy.

Makowiec Kazi w roli głównej
3 szklanki mąki krupczatki
1 kostka zimnego masła (200 g)
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 cukier waniliowy
1 całe jajko i 3 żółtka
puszka maku
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Podczas wyrabiania kruchego ciasta najpierw siekamy nożem masło z mąką, dodajemy kolejne składniki i szybko wyrabiamy.
Wrobione ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wykładamy na blachę i nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy mak, posypujemy kruszonką.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika – pieczemy 45 minut w 180ᵒC.

Przepis na prostą i smaczną zupę z dyni naszej klubowiczki Kazimiery Staniak:

1 kg dyni obranej
1 łyżeczka masła
szczypta soli
1 cukier waniliowy
2 i ½ litra wody
½ litra mleka
3-4 łyżki cukru
Dynie kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli.
Gotujemy do miękkości, dodajemy cukier, cukier waniliowy, wlewamy mleko. Raz jeszcze zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia miksujemy.
Możemy podawać z makaronem, grzankami. Łyżeczka dżemu z żurawiny lub z wiśni dodana do każdej porcji urozmaici smak, ale również doda dekoracyjnego akcentu.

Jego statki stoją w słubickiej bibliotece:

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kostrzynnadodra.naszemiasto.pl Nasze Miasto