Lubisz gotować? W kuchni jesteś panem i władcą? Podziel się z nami swoimi pomysłami na coś dobrego i coś zdrowego! Czekamy na Wasze przepisy, zwłaszcza te walentynkowe. Piszcie: [email protected] (tytuł maila: KUCHNIA MM). |
Kontynuujemy nasz cykl "Kuchnia MM". W tym tygodniu w dalszym ciągu prezentujemy Wam przekąski karnawałowe, tym razem jednak polecamy przygotować coś na słodko, a to już ostatnia okazja na karnawałową imprezę!
Swoimi sprawdzonymi przepisami podzieli się z Wami Iwona Świerczyńska, wrocławska blogerka (więcej przepisów znajdziecie na jej blogu "Big Girl, small kitchen").
Wśród jej propozycji znalazły się kruche babeczki z chałwą i czekoladą, bananowe tiramisu i ptysie. Uwaga! Uprzedzamy, że takie pyszności to niejednokrotnie bomba kaloryczna. Łasuchów to z pewnością nie zniechęci.
Zobacz też: Kuchnia MM. Przysmaki karnawałowe [przepisy]
Kruche babeczki z chałwą i czekoladą
Kruche babeczki na 12 sztuk 150g mąki krupczatki 50g mąki ziemniaczanej 50g cukru pudru 100g masła 1 żółtko | Nadzienie na 12 sztuk 25g gorzkiej czekolady 100g chałwy 25g masła budyń czekoladowy (połowa opakowania) bez cukru - na mleku, przygotować jak na opakowaniu - gorące mleko i proszek |
Składniki suche - czyli mąkę mąkę i cukier mieszamy, dodajemy posiekane masło (z lodówki) i rozcieramy palcami, aż powstaną okruszki. Dodajemy żółtko i zagniatamy gładkie ciasto (można dodać ze 2 łyżki zimnej wody w razie problemów z połączeniem składników). Gotowe ciasto spłaszczone, włożyć na 10 minut do lodówki (przykryć lub zawinąć w folię aby nie schło). Foremki natłuścić masłem i obsypać krupczatką. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wycinać kółka szklanką i wyklejać foremki (na dno minimalnie więcej ciasta). Foremki z ciastem od strony ciasta wyłożyć folią aluminiową albo papierem do pieczenia (bez znaczenia, miałam i takie i takie), i na wierzch folii/papieru wysypać ryż. Dzięki temu nasze babeczki nie urosną tak jak nie trzeba, nie przypieką się za bardzo. Piec 8 - 10 minut w temperaturze 200°C na złoty kolor. Ostatnie 2 minuty pieczemy już bez obciążenia ryżem i bez folii/papieru. Budyń przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu, studzimy. Miękkie masło dodajemy do ostudzonego budyniu, ucieramy na gładką masę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy do temp pokojowej, dodajemy pokruszoną chałwę, ucieramy na "w miarę" gładką masę. Do budyniu stopniowo dodajemy masę chałwowo-czekoladową, ucieramy ręcznie, bez blendera i innych ustrojstw. Migdały w płatkach prażymy na suchej patelni, do uzyskania koloru lekko złotego. Masę nakładamy do środka babeczek, obsypujemy całość migdałami, u mnie dodatkowo posypane białą tartą czekoladą. Gorąco polecam, wbrew pozorom wcale nie ma przy tym dużo pracy, około 45 minut zajmuje przygotowanie wszystkiego od zera. |
Ptysie
Ptysie 20dkg maki 10 dkg masła 1/4 litra wody 5 jajek | Nadzienie 500ml śmietany kremówki 3-4 łyżki cukru pudru 500g sera mascarpone 1 żółtko |
Wodę zagotować z masłem, wsypać mąkę i na małym ogniu ucierać do momentu, aż masa będzie jednolita, gładka i lśniąca. Do przestygniętej dodawać po jednym jajku, ubijać mikserem, następne jajko dodajemy dopiero gdy poprzednie dokradnie połączy się z ciastem. Wyłożyć kule średnicy 3-4cm na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec 20-30 minut w mocno nagrzanym piekarniku, nie otwierając absolutnie ani razu. Ptysie są gotowe gdy są zrumienione i suche. Może zajść potrzeba dosuszenia podobnie jak bezy - może, ale nie musi Śmietanę ubijamy samą, w osobnym naczyniu ucieramy ser, żółtko i cukier. Gdy ubijemy śmietanę, na bardzo niskich obrotach miksera - łączymy z masą serową. Taka masa z mascarpone jest dużo trwalsza, niż sama bita śmietana, jest tez dużo bardziej smaczna i kaloryczna. Upieczone ciasto należy przekroić jak kajzerkę, w poprzek poziomo, tam wędruje nadzienie. |
Bananowe tiramisu
Składniki 3 żółtka (parzymy wcześniej jaja we wrzątku kilkadziesiąt sekund) 0,5 szklanki cukru (drobnego) 250 g sera mascarpone (1 opakowanie) 150 ml śmietany kremówki 30% 1 duży banan 2 łyżki soku z cytryny herbata cytrusowa biszkopty - około 15 sztuk podłużnych migdały w płatkach prażone na suchej patelni Banana rozdrabniamy (widelcem, blenderem, czymkolwiek), dodajemy sok z cytryny (aby nie ściemniał). Biszkopty nasączamy mocną herbatą. Żółtka ucieramy mikserem z cukrem (kogel-mogel), dodajemy mascarpone, ubijamy chwilę (trzy minuty na dużych obrotach), następnie dodajemy rozdrobnionego banana i ubitą śmietanę kremówkę, mieszamy już ręcznie, aby śmietana nie opadła. W pucharkach do lodów lub mniejszych szklankach układamy warstwy biszkoptów i masy bananowej. Z podanych składników wychodzą dwa pucharki po ok. 300ml. Całość dekorujemy płatkami migdałów. Potem idziemy pobiegać. |
Zobacz inne materiały na MMWroclaw.pl | |||
Woodstock 2013 | Premiery kinowe | Koncerty we Wrocławiu | Walentynki we Wrocławiu |
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?