Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kalafior - idealny dla wegetarian i ochrony przed rakiem

Arkadiusz Gołka
Smaczny i pożywny, idealny dla wegetarian. Chroni przed rakiem i zawiera dużo cennego białka. Taki właśnie jest kalafior.

Kalafior prawdopodobnie jest mutacją kapusty głowiastej lub brokułu. To jednoroczne warzywo należy do rodziny kapustowatych, a słynie ze swoich walorów smakowych. Było znane już w starożytnym Rzymie i Grecji. W Polsce kalafior zaczęto uprawiać na przełomie XVI i XVII wieku. Prawdopodobnie sprowadziła go do Polski Bona Sforza.

- Tak jak wszystkie warzywa krzyżowe, kalafior zawiera dużo specyficznych związków, które chronią ludzki organizm przed rakiem. Kolejna jego zaleta to bardzo duża zawartość białka. Czyni go to świetną propozycją dla wegetarian - mówi Marzena Grządkowiak, dietetyk z Wrocławia. Ta roślina ma też niestety wady. Jedną z nich jest wysoka zawartość tzw. związków wolotwórczych. Mogą one nawet w skrajnych przypadkach hamować produkcję jodu przez tarczycę. Gdy skosztujemy kalafiora surowego albo rozgotowanego, uwalniamy te groźne związki. Dlatego częstego jedzenia kalafiora powinny unikać osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy.

Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw ze względu na swój skład chemiczny i walory smakowe oraz dietetyczne. Zawiera on m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan czy żelazo. Nie brak w nim też miedzi, cynku, fosforu, fluoru, chloru, jodu, karoteny oraz witamin - K, B1, B2, B6 i C. Poza tym w skład kalafiora wchodzą olejki eteryczne, odpowiadające za jego niemiły zapach podczas gotowania (wydziela się wtedy siarka).

- Kalafior szybko ciemnieje, dlatego powinniśmy trzymać go w ciemnym i chłodnym miejscu. Najlepiej na dolnej półce lodówki, w temperaturze od 4 do 8 st. Celsjusza - doradza pani Marzena Grządkowiak. Ugotowany kalafior jest smacznym dodatkiem do mięs i ryb. Po ugotowaniu można polać go bułką tartą zezłoconą na maśle, wykorzystać jako składnik kremowej zupy z kalafiora lub maczać w doprawionym solą i pieprzem cieście z jajka, mąki i mleka, a potem smażyć.

W Dolnośląskim Centrum Hurtu Rolno-Spożywczego przy ul. Giełdowej 12 kalafior kosztuje 3,75 zł. W hali TargPiast przy ul. Obornickiej 235-237 ceny tego warzywa wahają się od 1,20 zł do nawet 3 zł. Zaś w sklepach sieci Piotr i Paweł kupimy kalafior za 2,69zł. Ale już w centrach handlowych Carrefour zapłacimy za niego 3,19 zł, a w Kauflandzie - 3,49 zł.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto