Jedz pysznie i z głową. Życie w stylu zero waste to świetna zabawa

Materiał informacyjny Zaktualizowano 
Kanapka z mięsem, które zostało nam z grilla, sałatka zrobiona z obierek i zwiędłych ziół czy czerstwe ciasto do przygotowania pysznego deseru. Jedzenie w stylu zero waste nie musi być nudne. Sokołów udowadnia, że życie w stylu zero waste jest prostsze, niż myślicie. A w dodatku to świetna zabawa. Mogliśmy się o tym przekonać podczas zorganizowanych przez firmę warsztatów we Wrocławiu.

Życie w stylu zero waste daje satysfakcję

Firma Sokołów postanowiła udowodnić nam, że życie w stylu zero waste jest proste i daje satysfakcję. A przygotowane w tym duchu potrawy są po prostu pyszne. Ale po kolei. Pod okiem doświadczonego kucharza, Piotra Kucharskiego (a zarazem propagatora życia w stylu zero waste) mieliśmy okazję spróbować naszych sił w kuchni.
Nie chodziło jednak o wielki talent kulinarny (nie oszukujmy się, wielu z nas nawet się o niego nigdy nie otrze). Bardziej o dobrą zabawę i zyskanie świadomości.

W studiu kulinarnym w Browarze Mieszczańskim we Wrocławiu przygotowywaliśmy zupę krem z po-grillowych warzyw z chrupiącym chipsem z boczku surowego wędzonego, sałatę z piklowanymi warzywami i tartym Beef Jerky, kanapki z odświeżanej bagietki ze stekiem z antrykotu i sosem zero-wastowym oraz deser z czerstwego ciasta drożdżowego z dodatkiem przejrzałych owoców. My sięgnęliśmy po truskawki, ale w zależności od sezonu można modyfikować ten składnik. Do przygotowania kanapki potrzebowaliśmy m.in. dwóch steków z antrykotu Sokołów Uczta Qulinarna, jednej czerstwej bagietki, zwiędłego szczypiorku i zwiędłych rzodkiewek. Nasza sałatka składała się z suszonej wołowiny Beef Jerky Sokołów, zwiędłych rzodkiewek, zielonych szparagów, sałaty, marchewki i ogórka. Do przygotowania zupy potrzebowaliśmy zaś m.in. plasterków boczku surowego wędzonego Sokołów, grillowanych warzyw, cukinii, papryki czerwonej, bakłażana, orzechów nerkowca i zwiędłych ziół.
Szczególnie zachwyciła nas kanapka z odświeżanej bagietki. Bagietkę należy zawinąć w zwilżony papier do pieczenia. Następnie wstawiamy ją do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i pieczemy przez 10 minut. Wyjmujemy, odwijamy z papieru i odstawiamy, by odparowała. Następnie na patelni rozgrzewamy olej, steki z antrykotu Sokołów Uczta Qulinarna przyprawiamy solą i smażymy z każdej strony po 2-3 minuty. Teraz już tylko zdejmujemy z patelni i nacieramy rozmarynem oraz rozgniecionym czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Sos przygotowujemy ze zmiksowanego majonezu i śmietany ze szczypiorkiem. Rzodkiewki trzemy na tarce i dodajemy do sosu. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Bagietkę należy przekroić wzdłuż, posmarować w środku sosem, nałożyć chrupiącą sałatę. Steki pokroić w plastry i nałożyć do bagietki. Proste, genialne, pyszne!

To ostatni moment na pobudkę

Byliśmy ciekawi, skąd Sokołów wziął pomysł na takie wydarzenie. – Podczas spotkań z cyklu Akademia Smaku dotykamy spraw ważnych dla społeczeństwa. Naszym celem jest edukacja w zakresie zdrowego odżywiania, promocja zdrowego stylu życia oraz propagowanie sztuki kulinarnej zgodnej z najnowszymi trendami – w tym również Zero Waste. – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor Spółki ds. PR i Komunikacji.

Jak dalej mówi Bałanda firma przykłada szczególną uwagę do działań dbających o zrównoważony rozwój. Konkretnie zaś wymieniła kotłownie węglowe na gazowe, co w dwa lata zmniejszyło emisję gazów o ponad 36 900 ton. Stawia też na optymalizację zużycia wody i energii elektrycznej w zakładach.

W rozmowie z nami Piotr Kucharski podkreśla, że wciąż marnujemy zbyt wiele jedzenia. - Nie myślimy o odpowiednim użytkowaniu dóbr, które mamy: wody, energii, a wszyscy alarmują, że to ostatni moment na to, aby się nad tym poważnie zastanowić. Brakuje nam edukacji, większej świadomości - podkreśla kucharz dodając:

- Na szczęście to się powoli zmienia. Świetnym przykładem było chociażby wprowadzenie płatnych reklamówek. Nagle ich użycie w sklepach spadło. I to drastycznie. Sam wolę przenieść wszystko w rękach, niż wybierać plastik. Dobrze się składa, bo każdy uczestnik warsztatów dostał od firmy bawełniane woreczki na produkty spożywcze, które z powodzeniem zastąpią reklamówki.

Jak podkreśla Kucharski, ważne są przemyślane zakupy, żeby mniej wyrzucać (a tym samym zużywać mniej energii i mniej wody na produkcję). Wybierać produkty, po których użyciu będziemy pozostawiać mniej śmieci. W naszym gospodarstwie domowym być może tego nie odczujemy, ale w skali świata te małe działania mają wielki sens - mówi Kucharski.

A wy co zrobiliście dzisiaj dla środowiska?

Przepisy na dania przygotowywane w trakcie warsztatów Akademii Smaku Sokołów znajdziecie tu:

https://sokolow.pl/przepisy/kanapki-ze-stekiem-z-antrykotu-i-sosem-zero-westowym
https://sokolow.pl/przepisy/salata-z-piklowanymi-warzywami-i-tartym-beef-jerky
https://sokolow.pl/przepisy/zupa-krem-z-po-grillowych-warzyw-z-chrupiacym-chipsem-z-boczku

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3