Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jarmark Jadwiżański 2017. Co w programie?

Kinga Czernichowska
DoroteK
Tegoroczna edycja Jarmarku Jadwiżańskiego zorganizowana zostanie 1 października. Sprawdźcie, co w programie wydarzenia.

Jarmark odbędzie się na terenach Centrum Kultury Zamek na placu Świętojańskim 1 we Wrocławiu. Impreza rozpocznie się o godz. 11.00 i potrwa do 19.00. Wstęp jest wolny.

Jarmark Jadwiżański. Program

11.00 – 19.00 - Jarmark handlowy + Strefa Slow Food
11.00 – 19.00 - Obozowisko Drużyny Wojów Piastowskich Jantar
11.00 – 19.00 - Średniowieczny plac zabaw
12.00 – 12.20 – Gra Zespół Huskarl przed murami zamkowymi
12.00 – 16.00 – Warsztaty plecionkowe dla dzieci
12.30 – 13.00 – I pokaz walk – Arena
13.00 – 13.30 – Koncert Huskarl – Amfiteatr
13.00 – 13.30 – Wykład Doroty Gajdy – przy obozowisku rycerskim
13.30 – 14.00 – Wykład z projekcją nt. filozofii, organizacji i społecznego ruchu konsumenckiego Slow Food. Anna Rumińska - Convivium Leader, Slow Food Dolny Śląsk - podziemia
13.00 – 13.45 – Turniej dzieci – Fosa, średniowieczny plac zabaw
13.45 – 14.00 – Finał turnieju dzieci – Amfiteatr
14.00 – Oficjalne otwarcie + opowieść o dworze piastowskim + II pokaz walki – Amfiteatr
14.00 – 15.00 – Treningi przed turniejem dla publiczności – Arena
14.00 - 15.00 – Warsztaty kiszenia buraków na zakwas i sałatka z kiszonych buraków
14.15 – 15.00 – Koncert Dziwoludy I – Amfiteatr
15.00 – 15.30 – Turniej dla publiczności – Arena
15.30 – 15.50 – III pokaz walk (w kręgu) – Arena
15.00 – 16.00 – Wykład z projekcją nt. nieuprawnych warzyw w średniowieczu, chwastów jadalnych, tzw. dzikich roślin jadalnych. Anna Rumińska - Chwastożercy / Dolny Śląsk
- podziemia
16.00 – 17.00 - Spektakl Księga Błazna – Amfiteatr
17.00 – 17.45 – Koncert Dziwoludy II – Amfiteatr
18.00 – 18.45 - Finalna walka – Arena
19.00 – zakończenie imprezy

Strefa Slow Food – mini wykłady z degustacją

14.00 – Zofia Kowalczyk - Skarby Lasu / Kłodzko - miniwykład o wytwarzaniu ziołowych ekstraktów archaiczną techniką na zimno i degustacja syropu ziołowego na zimno
14.30 – Marcin Goetz - Słodka Chatka / Trzcińsko - miniwykład nt. średniowiecznego piernikarstwa na Dolnym Śląsku i slowfoodowych pierników współczesnych
15.00 – Anna Szlączka - Owoce Lutyni / Lutynia - miniwykład nt. rodzinnego sadownictwa i bioróżnorodności oraz prezentacja deseru z owoców bez pozostałości chemicznych
15.30 – Henryk Nowakowski - Cydr Tradycyjny z Trzebnicy / Trzebnica - degustacja manufakturowego cydru z jabłek i gruszek i miniwykład nt. cydrownictwa
16.00 - Krzysztof Lasyk - Gospodarstwo Ekologiczne / Wilkanów - degustacja warzyw ekologicznych wraz z miniwykładem nt. zapomnianych odmian warzyw i tradycyjnego rolnictwa
16.30 - Piotr Klepacz - CeltyckieSmaki - degustacja śledzi kiszonych na modłę średniowieczną wraz z miniwykładem o ich historii
17.00 - Małgorzata Makuchowska - Gospodarstwo Rolne / Wieża - degustacja deseru z soku malinowego z własnych malin i miniwykład o manufakturowym przetwórstwie oraz hodowli owcy wrzosówki polskiej nominowanej w Arce Smaku Slow Food
17.30 - Jacek Rylski - Olejarnia Bożydar - miniwykład nt. zimnotłoczonych olejów wraz z ich degustacją

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto