Grzyby duszone pasują niemalże do wszystkiego. Idealnie smakują podane wraz z pieczonym mięsem, kotletami warzywnymi np. sojowymi czy kalafiorowymi czy z różnym rodzajem placków. Nie zawiodą naszych oczekiwań smakowych nawet jak zjemy je ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Jesteście fanami duszonych grzybów w śmietanie? A może lubicie je w wersji ze smażoną cebulką? Fani duszonych grzybów znajdą tutaj coś dla siebie.
Grzyby duszone w śmietanie - przepis
Składniki:
- 1 kg grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, maślaki, koźlaki, kurki)
- 1 duża cebula
- sól
- sporo świeżo mielonego czarnego pieprzu
- łyżka oleju i łyżka masła
- 200 ml śmietany
- opcjonalnie natka pietruszki, świeży lub suszony tymianek
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Cebulę siekamy drobno i szklimy na tłuszczu. Świeże grzyby oczyszczamy, kroimy w kawałki i wrzucamy na patelnię. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok 30 min. Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy śmietanę i mocno podgrzewamy grzyby.
Grzyby duszone w sosie własnym - przepis
Jeżeli nadal nie wiesz jak przygotować grzyby duszone w sosie własnym - przychodzimy z pomocą.
Składniki:
- 500 g grzybów
- cebula
- 3 łyżki masła
- łyżeczka mąki
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- 2 łyżki koperku
Wykonanie:
Grzyby oczyścić, umyć, osączyć. Duże pokroić, małe zostawić w całości. Usmażyć posiekaną cebulę na maśle, włożyć grzyby, wlać 3 łyżki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 40 min. Oprószyć grzyby mąką, chwilę poddusić. Doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny. Posypać koperkiem.
Grzyby duszone z cebulką - przepis
Kolejnym przepisem, który warto wziąć pod uwagę przy przyrządzaniu grzybów, są duszone grzyby z cebulą.
Składniki:
- cebule, 2 szt
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- 3 łyżki masła
- 1 kg grzybów
Wykonanie:
Oczyszczone grzyby kroimy na paski i obgotowujemy. Po odcedzeniu wkładamy na patelnię ze stopionym masłem i dodajemy pokrojoną cebulę. Dusimy do miękkości, w razie potrzeby dolewając troszkę wody. Na koniec przyprawiamy - odrobina gałki muszkatołowej daje grzybom ciekawy posmak.
Duszone grzyby na zimę, czyli grzyby w słoikach - przepis
Duszone i pasteryzowane grzyby w słoikach przydadzą się nie tylko w Wigilię, warto więc przyrządzić parę weków. Jak to zrobić? Podajemy sprawdzony przepis na grzyby duszone na zimę.
Składniki:
- 2 kg grzybów leśnych
- 0,5 l masła klarowanego
- 2-4 cebule
- do smaku: sól, pieprz mielony
Wykonanie:
Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać i osączyć. Pokroić w plasterki. Masło roztopić w dużym rondlu, dodać cebulę i podsmażyć ją, aż się zeszkli. Dodać grzyby. Smażyć, mieszając, aż odparuje nadmiar wody. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować przez 30 minut. Ostudzić.
Grzyby duszone z mięsem - przepis
Duszone grzyby można przygotować również z mięsem, w sosie i podawać je z kaszą, która świetnie łączy się z sosem, makaronem czy ziemniakami. Alkohol dodany w niewielkich ilościach do duszonych czy pieczonych potraw bardzo podnosi smak dania.
Szynka wieprzowa duszona w sosie winno paprykowym z borowikami
Składniki:
- ok. 1 kg szynki wieprzowej b/k
- 1-2 łyżki mąki
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
- 2 cebule
- 1 papryczka chili
- ok. 1/2 kg świeżych niedużych borowików
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- 1/2 szkl. białego półwytrawnego wina
- 1/2 szkl. bulionu jarzynowego albo wody
- do smaku - sól, pieprz ziołowy, liść laurowy
Wykonanie:
Mięso pokroić w poprzek włókien, na plastry grubości ok. 2 cm. Lekko zbić je tłuczkiem, aby zmiękczyć mięso. Każdy kawałek oprószyć lekko solą. Mąkę wymieszać z papryką i obtoczyć mięso. Cebule obrać i drobno pokroić. Papryczkę oczyścić z nasion i posiekać. W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła, obsmażyć mięso i przełożyć na talerz. Na tłuszcz pozostały w naczyniu wrzucić cebulę oraz chilli i podsmażyć. Włożyć ponownie mięso i dodać liść laurowy, dolać wina oraz taką samą ilością gorącego wywaru z włoszczyzny. Dusić na małym ogniu ok. 30-40 minut aż mięso zmięknie. Grzyby oczyścić, opłukać, odsączyć i pokroć w plastry. Podsmażyć na rozgrzanym maśle, dodać do mięsa i dusić razem przez 30 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?