- Dla człowieka temperatury optymalne wynoszą od 18 do 24 stopni Celsjusza. Wyższe obciążają nasz organizm i trudniej mu oddać produkowane ciepło - wyjaśnia fizjolog, dr Andrzej Kędziorski.
Upały to niebezpieczeństwo, zwłaszcza dla osób starszych, dzieci i pacjentów cierpiących na choroby sercowo-naczyniowe. Nadmierne wydzielanie potu powoduje, że organizm jest osłabiony, a chore nerki czy serce, jeszcze bardziej obciążone.
Zobacz też: REKORD CIEPŁA NA DOLNYM ŚLĄSKU (ZDJĘCIA)
Łatwo też o poparzenia słoneczne, szczególnie nad wodą. Opalamy się wtedy podwójnie, bo również promieniami odbijającym się od wody. A takie dawki mogą skończyć się poparzeniami.
O czym nie zapominać w upalny dzień
Dlatego na słońcu konieczne są: kapelusz na głowę, krem do opalania i przewiewne ubranie, najlepiej bawełniane lub lniane. Równie łatwo o odwodnienie. Kiedy żar leje się z nieba, z człowieka spływają hektolitry potu, a wraz z nimi wypływają z nas niezbędne dla zdrowia, minerały.
Pocąc się, wydalamy wodę i sól, dlatego dobrze jest wodę lub herbatę trochę posolić. Szczególnie, jeśli wykonujemy na słońcu prace fizyczne. Dobre są też mięta i herbaty ziołowe, które dostarczają witamin. Mogą być chłodne, niekoniecznie lodowate, by nie zaszkodzić gardłu. W upalny dzień można pić nawet szklankę wody co godzinę.
Czego unikać podczas upałów?
Nie radzimy sięgać za to po kawę w większych niż jedna filiżanka dziennie ilościach, i po słodkie napoje gazowane. Kawa utrudnia wchłanianie minerałów z pokarmów, a słodkie napoje wcale nie gaszą pragnienia. Poza tym napoje z dużą zawartością kofeiny i cukru tłumią objawy nadchodzącego udaru cieplnego. Na czarnej liście jest też alkohol, który może przyprawić o omdlenie.
Co jeść, gdy na dworze gorąco?
Jeść warto lekkie i niskokaloryczne posiłki, najlepiej chłodne, lekko solone, oraz owoce i warzywa o wysokiej zawartości potasu: pomidory, pomarańcze, sałaty, ogórki, marchew. Kotlety i fast foody zastąpmy sałatkami. A na upał najlepszy jest chłodnik! Robi się go w 10 minut i wspaniale chłodzi. Trzeba mieć: kefir, jogurt, śmietanę, ogórki, rzodkiewki, pomidory i szczypiorek. Kefir mieszamy ze śmietaną i jogurtem, ogórki i rzodkiewki ścieramy na dużych oczkach tarki, kroimy pomidor w niedużą kostkę, siekamy szczypiorek. Mieszamy wszystko, dodajemy sól i pieprz. Pycha!
Warto pomóc sobie, biorąc chłodną kąpiel, robiąc okłady czy pijąc zimne napoje.
Wybierz się do Oleśnicy na Piknik Lotniczy PROGRAM, ATRAKCJE
Wyniki II tury wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?