Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Restauracja Pergola - smaczny widok na fontannę multimedialną

Tomasz Zawadzki
Na wrocławskiej pergoli, usytuowanej tuż przy Hali Ludowej, działa lokal o nazwie Pergola. Tworzą go bistro i restauracja, każde działa w osobnej sali, mogącej pomieścić około 140 osób.

Jedna ze ścian w obu pomieszczeniach jest przeszklona, co umożliwia podziwianie pokazów wrocławskiej fontanny multimedialnej. Rozwiązanie to zapewnia też dużo światła, co w połączeniu z wystrojem utrzymanym w białych kolorach, daje wrażenie przestronności.

Karta w restauracji zmienia się cztery razy w roku. Teraz w ofercie jesiennej można znaleźć m.in. wędzonego jesiotra do sałatki na koronie świeżych ziół (30 zł) i comber z sarny ze świeżymi kurkami i borowikami (70 zł).

- Staramy się korzystać z produktów regionalnych lub krajowych - mówi Marcin Antoniewski, kucharz w Restauracji Pergola. - Dzięki temu nasze dania są świeże i mają unikalny, lokalny smak.

W Pergoli dominuje kuchnia polska, choć pojawiają się też akcenty włoskie.

- Preferujemy przygotowywanie potraw metodą souse viole - mówi Marcin Antoniewski. - Jest to technika polegająca na przygotowywaniu potraw w niskiej temperaturze.

Dużym atutem lokalu jest też wędzarnia, w której przyrządzany jest m.in. jesiotr czy sum. Autorskim pomysłem kucharza jest koktajl z wędzonego pstrąga, który kosztuje 15 złotych.

Po posiłku goście mogą zdecydować się na oryginalny deser, np. parfait migdałowe z ciastkiem pistacjowym i redukcją malinowo-truflową (30 złotych).

- Często współpracujemy z Halą Ludową przy organizacji imprez - mówi Karolina Baworowska, dyrektor ds. gastronomii w Restauracji Pergola. - Przygotowywaliśmy catering przy okazji gal bokserskich, koncertów muzycznych i podczas Kongresu Epidemiologicznego.

Sala wynajmowana jest także na studniówki lub wesela. Płaci się wtedy jedynie za posiłek, a menu można indywidualnie uzgodnić z kucharzem.

Restauracja Pergola znajduje się przy ul. Wystawowej 1. Bistro czynne jest codziennie od godz. 10 do ostatniego klienta, a część restauracyjna działa tylko w piątki, soboty i niedziele od godz. 15 do ostatniego gościa.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto