18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Piece kaflowe znowu modne

red.
Przez wiele lat piece kaflowe uważane były za przestarzałe, brudne i bardzo energochłonne. To dlatego w większości domów wymienialiśmy je na centralne ogrzewanie, zaś piece kuchenne zastępowaliśmy płytami elektrycznymi, lub palnikami gazowymi.

Chociaż technologia palenia w piecu niewiele się zmieniła, nadal trzeba podkładać drewno lub węgiel, to od paru lat obserwuje się powrót do tradycji. Na rynku bardzo poszukiwani są wytwórcy tradycyjnych kafli oraz zdunowie, czyli budowniczy pieców.

Własny chleb

Dziś piece kaflowe budowane są najczęściej w kuchni i służą do gotowania posiłków. Oczywiście aby ugotować na nim, obiad trzeba poświęcić znacznie więcej czasu niż w przypadku płyty indukcyjnej czy gazu. Jednak według wielu osób smak rosołu z pieca jest niepowtarzalny. Wraca także moda na pieczenie chleba. Dziś bez kłopotów możemy kupić w sklepie mąkę i inne akcesoria. Piece nadają się też wyśmienicie do pieczenia ciast. Ich dużą zaletą jest też możliwość zamontowania podkowy i wykorzystania ciepła do grzania wody w lecie i ogrzewania domu w zimie.

Tlenek węgla

Aby móc cieszyć się przyjemnym ciepłem należy bezwzględnie pamiętać o zasadach bezpieczeństwa. Używając pieca kaflowego, niezależnie czy w pokoju czy w kuchni, należy wietrzyć pomieszczenia, nie zasłaniać kratek wentylacyjnych i utrzymywać przewody kominowe w czystości. Sadze, które zatkają komin mogą nie tylko doprowadzić do pożaru, ale także zablokować wylot dymu. To niestety najkrótsza droga do tragedii, czyli zatrucia tlenkiem węgla. Jednak jeżeli używamy piec rozważnie, to nic złego nam nie grozi. Zaś przyjemność z jego eksploatacji nie sposób porównać z niczym innym.

SYDA Sylwia i Daniel Truszkowski
- KAFLE - KOMINKI - USŁUGI ZDUŃSKIE

Firma powstała w 1983 r. Na terenie Nowego Sącza funkcjonuje od 1988 r. Zajmuje się handlem artykułami branży zduńskiej: kafle piecowe i kominkowe, wkłady kominkowe, materiały i zaprawy ognioodporne, osprzęt piecowy i kominkowy. Usługi zduńskie w/g projektów własnych i powierzonych. Specjalizacja: obudowy kaflowe kominków i pieców grzewczych i kuchennych

SYDA Sylwia i Daniel Truszkowski
UL. JAGIELLOŃSKA 49
33-300 NOWY SĄCZ
tel./fax (0-18) 443-76-54
tel. kom. 0606 340 385

[email protected]
www.syda.pl


Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z regionu. Zapisz się do newslettera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na malopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto