18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Da Andrea, czyli włoski klimat w Rynku Wrocławia

Aleksandra Cieśla
Potrawy z kuchni włoskiej powinny kojarzyć się z bazylią, owocami morza i oliwą.

Pod nazwą Da Andrea kryje się jedna z włoskich restauracji we Wrocławiu. Jej właścicielem jest Andrzej Gawin, wielki zwolennik podróży po Italii. Lokal otworzył przed trzema laty i od tamtego czasu robi wszystko, aby adres Rynek 16 kojarzył się z włoską tradycją kulinarną.

Do restauracji wejdziemy przez ogródek usytuowany naprzeciw pomnika Fredry, następnie mamy niewielką salę na piętrze, gdzie już dobiega nas muzyka, mająca wprowadzić nas w śródziemnomorskie klimaty. Sale główna oraz bankietowa znajdują się w piwnicach. Obie utrzymane w podobnym klimacie: rdzawy kolor ścian, obrusy w odcieniach czerwieni, nastrojowe światło "sączące się" z lampek usytuowanych na stołach. Wnętrze ma charakter włoskiej trattorii i piwniczki pełnej beczułek wina.

Kuchnia włoska powinna kojarzyć się głównie z bazylią, owocami morza oraz potrawami smażonymi na oliwie - tak mówi szef kuchni tego lokalu, Łukasz Marczyński. Takie są też dania w restauracji Da Andrea.

Karta lokalu jest stała, dodatkowo raz na jakiś czas, w zależności od sezonowych artykułów spożywczych, pojawiają się potrawy z nich i na nich przyrządzane. Już niebawem w Da Andrea będą królować smakołyki z kurek.

Dania, które poleca szef kuchni, znajdują się zawsze na początku karty. Aktualnie są to przegrzebki w szynce parmeńskiej z miodowym chili oraz grzaneczkami (32 zł) na przystawkę, crema do zucca, czyli krem z dyni (17 zł), pięć rodzajów dań głównych (od 32 zł do 76 zł), a na deser creme parfait z karmelową gruszką oraz musem czekoladowym (17 zł). Każde danie w karcie jest opisane po włosku i polsku oraz w językach angielskim i niemieckim.

Do stałych potraw w lokalu należy 14 rodzajów pizzy przyrządzanej w glinianym piecu, opalanym drewnem (znajduje się w głównej sali w piwnicy). Ciekawostką są natomiast pizze wrocławskich krasnali, np. klucznik na bazie sosu pomidorowego, mozzarelli, cebuli, papryki i pikantnego salami (33 zł).

Skoro w lokalu jest piec, to w karcie muszą być także dania w nim robione, jak warzywa zapiekane (25 zł). Są też sałatki, np. firmowa Da Andrea, której podstawą są różne sałaty, krewetki gotowane, tuńczyk, anchois, pieczarki marynowane, suszone pomidory i grzanki (36 zł).

We włoskiej restauracji nie może zabraknąć ravioli, czyli ręcznie robionych pierożków, tagliatelle - klasycznego grubo ciętego makaronu w postaci wstążek, gnocchi, czyli kopytek, np. al ragout di manzo, czyli w sosie z wołowiny (33 zł), spaghetti, risotto, makaronu papardelle - idealnie nadającego się do sosów (w restauracji podawany np. z sosem z prawdziwków i rozmarynu - 34 zł). W Da Andrea skosztujemy też dań rybnych, głównie z krewetek, okonia morskiego, dorady, łososia i tuńczyka, dań z wołowiny, wieprzowiny, cielęciny, kurczaka oraz jagnięciny. Na deser możemy wybierać w całej gamie włoskich deserów.

Lokal czynny jest codziennie od godziny 11 do 23.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak Disney wzbogacił przez lata swoje portfolio?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto