18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal kulinarny Europa na widelcu 2013 rozpoczęty (ZDJĘCIA)

Marta Wróbel
Dobre jadło, smaki z dwudziestu państw Europy i pojedynek na sosy do szparagów – Robert Makłowicz vs Piotr Kucharski. Zobaczcie, co się dzieje na festiwalu dobrej kuchni Europa na widelcu 2013,

Europa na widelcu 2013 we Wrocławiu to cztery dni z przysmakami z całej Europy i kuchnią regionalną z Wrocławia i Dolnego Śląska. Kulinarna impreza zaczęła się dzisiaj i potrwa cztery dni. Jak co roku pojawią się na niej Piotr Bikont i Robert Makłowicz, którzy będą serwować potrawy.

Białe i zielone szparagi z Kątów Wrocławskich (do pęczka szparagów dostaniemy przepisy na krem z tych szlachetnych warzyw), pączki z wiśnią i brandy oraz makowczyk, czyli makowiec z rodzynkami z Marciszowa (z masłem własnego wyrobu) to tylko niektóre produkty regionalne, które można kupić ( a wcześniej ich skosztować) na Europie na widelcu 2013 we wrocławskim rynku. Ceny nie są niskie, ale jeśli kupimy dla przykładu kawałek włoskiego sera Pecorino Toscano (7 zł) i jednego pączka z brandy (3 zł), to nie zbiedniejemy. Bo to coroczne wrocławskie kulinarne święto zostało zorganizowane głównie po to, żeby kosztować i degustować.

Jakie jeszcze atrakcje przez następne trzy dni na festiwalu? Czytaj: EUROPA NA WIDELCU 2013

- Interesuję się kulturą Węgier, dlatego przyszłam tu skosztować węgierskich kabanosów. Są bardzo pikantne – uśmiecha się studentka Ewa Jałowicz. W końcu to wielki festiwal dobrych smaków.
- Europa na widelcu to świetny pomysł. Nie muszę jechać do Grecji, żeby spróbować prawdziwego sera feta – dodaje pani Maria, na co dzień przewodniczka do Wrocławiu.

Europa na widelcu 2013 to kilkadziesiąt stoisk z daniami kuchni austriackiej, bułgarskiej, chorwackiej, czeskiej, fińskiej, francuskiej, greckiej, hiszpańskiej, niderlandzkiej, irlandzkiej, niemieckiej, portugalskiej, rumuńskiej, rosyjskiej, słowackiej, ukraińskiej, węgierskiej, brytyjskiej i włoskiej.

Mnie zainteresowała kuchnia wegetariańska z Bułgarii z konfiturą z papryki i bakłażana, czyli ajwarem (7 zł), a także cydr ze Szwecji, Estonii, Anglii i Łotwy (8 zł). Z alkoholi można także spróbować m.in. różnych rodzajów bułgarskich win (plastikowy kubek kosztuje 7 zł) i niepasteryzowanego piwa ze Wschowie w woj. lubuskim.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Festiwal kulinarny Europa na widelcu 2013 rozpoczęty (ZDJĘCIA) - Wrocław Nasze Miasto

Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto