Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Europa na Widelcu zagości we Wrocławiu po raz piąty (ATRAKCJE, PROGRAM)

Tomasz Zawadzki
Paweł Relikowski
To już piąta edycja najsmaczniejszego wydarzenia w całej Polsce - Europa na Widelcu zagości na wrocławskim Rynku. Od 6 do 9 czerwca będzie można spróbować europejskich przysmaków, posłuchać opowieści mistrzów kuchni oraz zakupić oryginalne produkty m.in. z Włoch i Finlandii. Rozpoczyna się kulinarny festiwal dobrych smaków, czyli Europa na Widelcu 2013.

Już w najbliższy czwartek, 6 czerwca, rozpocznie się festiwal „Europa na widelcu” – prawdziwe kulinarne święto Wrocławia. Piąta edycja tej imprezy, pod patronatem Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta, będzie trwała aż cztery dni.

Rozpocznie ją jarmark produktów spożywczych, który potrwa do 9 czerwca. Na wrocławskim Rynku będzie można kupić europejskie produkty regionalne, m.in. austriacki olej z pestek dyni, holenderskie poffortjes, czyli małe ciasteczka, czy francuskie musztardy. W sprzedaży znajdą się też dolnośląskie specjały, m.in. ciasto z czerwonego buraka, wędliny z Zawidowic oraz makowiec carski.

Już następnego dnia czekają nas kulinarne atrakcje. W piątek, 7 czerwca, rozpocznie się święto szparaga. To warzywo zyskuje coraz większą popularność, a mało kto wie, że uprawiane jest również w okolicach Wrocławia. O godzinie 16 specjalny program, w którym znajdą się m.in. rady, jak wybierać i podawać szparagi, a także konkurs ich obierania. Kulminacją wieczoru będzie pojedynek na sos do szparagów Roberta Makłowicza i Piotra Kucharskiego z wrocławskiego Studia Kulinarnego. Dodatkową atrakcją będzie sprzedaż tych świeżych warzyw i akcesoriów kuchennych oraz specjalna oferta okolicznych restauracji. Wieczór zakończy koncert słowackiego zespołu folkowego Hrdza.

Zobacz PEŁEN PROGRAM GODZINOWY EUROPA NA WIDELCU 2013

Sobota tradycyjnie już upłynie pod znakiem biesiady europejskiej. W jej trakcie uczestnicy festiwalu Europa na Widelcu będą mogli skosztować specjałów z całego kontynentu. Biesiada rozpocznie się o godzinie 13 wielką paradą kucharzy, a zgromadzonych na Rynku gości powita prezydent Rafał Dutkiewicz. Następnie Robert Makłowicz i Piotr Bikont zaprezentują tegoroczne menu. Znajdą się w nim dania z 20 krajów Europy, m.in. z Rosji, Włoch, Portugalii i Finlandii.

W tym roku do Wrocławia przyjadą też kucharze z Koszyc, Europejskiej Stolicy Kultury 2013, którzy przygotują potrawy kuchni narodowej. Motywem przewodnim tegorocznej biesiady jest jednak kuchnia dawnego i współczesnego Wrocławia, a wieprzowinie duszonej z suszonymi owocami „Śląskie niebo w gębie” przeciwstawiona zostanie m.in. pierś z indyka faszerowana szpinakiem i orzechami na salsie z buraków i jabłek trzebnickich.

Cena cegiełki, pozwalającej skosztować jednego ze specjałów, to 5 zł. Wieczorem wszyscy zebrani na Rynku goście zostaną poczęstowani 100-kilogramowym tortem. Podczas imprezy zagrają m.in. Ania Broda z zespołem oraz WrocLove Big Band z zaproszonymi gośćmi: Markiem Bałatą, Adrianną Niewolińską i duetem Soundz Good.
„Europie na widelcu” towarzyszyć będą V Wrocławski Turniej Nalewek i III Wrocławska Potyczka Destylatów Owocowych.

Zobacz zdjęcia z festiwalu dobrych smaków EUROPA NA WIDELCU

W tym roku po raz pierwszy odbędzie się także spotkanie blogerów kulinarnych oraz konkurs na najlepsze danie ze szparagów.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto