Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Europa na Widelcu od dziś! Jakich dań spróbujemy? (PROGRAM IMRPEZY)

Malwina Gadawa
Potraw z kilkunastu regionów europejskich można spróbować podczas 6. festiwalu "Europa na widelcu", który od dziś do 8 czerwca odbywa się we Wrocławiu.

Europa na widelcu 2014 to pięć dni z przysmakami z całej Europy i kuchnią regionalną z Wrocławia i Dolnego Śląska. Kulinarną imprezę reklamowali Piotr Bikont i Robert Makłowicz, którzy podczas imprezy sami będą serwować potrawy.

W tym roku organizatorzy chcą promować nie tyle kuchnie narodowe, co właśnie regionalne. - Kuchnie nazywane narodowymi są wypadkową właśnie tych regionalnych - przekonywał kucharz i znawca smaków Robert Makłowicz. - To będzie wspaniała okazja do spróbowania najlepszych truskawek i szparagów z Dolnego Śląska - mówi Makłowicz.

W trakcie imprezy na wrocławskim Rynku będzie działał jarmark, na którym prezentowane będą europejskie produkty regionalne.

Podczas tegorocznego festiwalu Europa na widelcu będzie można spróbować m.in.: sałatki śledziowej z burakami, kulki mięsne z żurawiną , pierogów z bryndzą kraszonych skwarkami, zupy fasolowej z wędzoną golonką i kwaśną śmietaną, kulek ryżowych nadziewanych mozarellą, potrawki z bakłażanów, kiełbasek zapiekanych w cieście z ziołami z dodatkiem sosu cebulowego, puddingu z chleba zapiekanego w masie mleczno-jajecznej, naleśników z wieprzowiną, rosołu z knedlem wątrobianym, klusek z czerwonych buraków czy pieczeni wieprzowej z suszonymi śliwkami i śliwowicą.

Podczas konferencji prasowej zapowiadającej festiwal organizatorzy zdradzili, że swoje ulubione danie z tego menu ma także przebywający na zwolnieniu chorobowym prezydent Rafał Dutkiewicz. - Najbardziej smakują mu pierożki z ciasta drożdżowego ze śmietaną - powiedział Paweł Gołębski, który prowadził konferencję.

Impreza rozpoczyna się 4 czerwca i potrwa do 8 czerwca. Jarmarkowi towarzyszyć będą targi książki kulinarnej. Również 4 czerwca czeka nas kolejna nowość – warsztaty na Uniwersytecie Przyrodniczym. W Centrum Nauk o Żywności i Żywieniu chętni dowiedzą się, jakie są „Fakty i mity kuchni dietetycznej”. Na warsztaty obowiązują zapisy.

5 czerwca: W kinie Nowe Horyzonty odbędzie się konferencja „Europa regionów. Polska regionów”. To wydarzenie poświęcone tradycji i nowoczesności w kuchni, pod patronatem prof. dr hab. Romana Kołacza.

6 czerwca: To dzień truskawki i szparaga. Podczas pokazów kulinarnych na scenie będzie można zobaczyć, jakie potrawy da się wyczarować z tych bardzo popularnych owoców oraz coraz bardziej popularnych warzyw, a także w jaki sposób można je ze sobą łączyć. Dodatkową atrakcją będzie smażenie konfitur i pieczenie chleba. W tym dniu odbędzie się także konkurs na najlepsze smaki Dolnego Śląska oraz pierwszy dzień warsztatów piwowarskich w Browarze Mieszczańskim. W programie również dwa koncerty: polsko-ukraińskiego zespołu Hoverla i polskiego zespołu Chluba.

7 czerwca odbędzie się tradycyjna biesiada „Europa na widelcu”. W tym roku serwowane będą potrawy z 16 regionów europejskich. Rozpoczniemy, jak co roku, paradą kucharzy, a następnie Robert Makłowicz i Piotr Bikont oficjalnie zaprezentują publiczności tegoroczne menu. W programie, oprócz degustacji, m.in. pokazy kulinarne na scenie, koncert chorwackiego mistrza harmonijki – Tomislava Golubana, warsztaty kulinarne oraz teatrzyk dla dzieci, konkursy i zabawy. Na zakończenie wystąpi WrocLove Big Band ze Stanisławem Soyką. Specjalną atrakcją będzie tort, którym organizatorzy poczęstują zebranych na rynku gości. Jako wydarzenia towarzyszące odbędą się: wrocławski turniej nalewek, wrocławska potyczka destylatów owocowych i konkurs win domowych.

Szczegółowy program imprezy na kolejnej stronie.

Szczegółowy program imprezy
4–8 czerwca Jarmark produktów i potraw europejskich oraz targi książki kulinarnej

10.00–21.00 Godziny otwarcia straganów

6 czerwca Szaleństwo szparagowo-truskawkowe

16.00 Koncert polsko-ukraińskiego zespołu Hoverla
16.30 ABC dobrych truskawek i szparagów

smażenie konfitur
pokazy kulinarne
warsztaty pieczenia chleba
pojedynek mistrzów – Robert Makłowicz vs. Piotr Kucharski
zabawy z nagrodami
prezentacja jury "I Konkursu na Najlepsze Smaki Dolnego Śląska"

19.00 Koncert krakowskiego zespołu Chluba

7 czerwca Biesiada europejska

11.30 Koncert polsko-ukraińskiego zespołu Hoverla
12.00 Parada kucharzy i przedstawienie szefów kuchni na scenie
12.30 Uroczyste otwarcie biesiady – prezentacja programu, menu i rozpoczęcie degustacji.

atrakcje dla dzieci: warsztaty kulinarne i teatrzyk „Małe Mi”
zabawy z nagrodami
warsztaty pieczenia chleba

12.45 Prezentacja potraw regionalnych i opowieści kulinarne – Robert Makłowicz i Piotr Bikont
13.15 Koncert chorwackiego mistrza harmonijki ustnej Tomislava Golubana
13.30 Pokaz kulinarny Roberta Makłowicza
14.00 Prezentacja jury VI Wrocławskiego Turnieju Nalewek, IV Wrocławskiej Potyczki Destylatów Owocowych i Konkursu Win Domowych
14.15 Koncert słowackiego zespołu Družina
15.00 Spacer po jarmarku i targach książki – Robert Makłowicz i Piotr Bikont
15.30 Niespodzianka dla publiczności
16.00 Ogłoszenie wyników I Konkursu na Najlepsze Smaki Dolnego Śląska i rozstrzygnięcie konkursu na najlepsze danie z truskawek i szparagów organizowanego przez Cooklet
16.30 Koncert chorwackiego mistrza harmonijki ustnej Tomislava Golubana
17.00 Pokaz gotowania przygotowany przez bloggerów kulinarnych
17.45 Ogłoszenie wyników VI Wrocławskiego Turnieju Nalewek, IV Wrocławskiej Potyczki

Destylatów Owocowych i I Konkursu Win Domowych
18.00 Tort Europy na widelcu dla wszystkich zgromadzonych na rynku gości!
19.00 Koncert finałowy WrocLove Big Band ze Stanisławem Soyką

Wydarzenia towarzyszące:

4 czerwca „Fakty i mity kuchni dietetycznej” – warsztaty w Centrum Nauk o Żywności i Żywieniu, ul. Józefa Chełmońskiego 37–41 – obowiązują zapisy (grupy 16 os.)

14.00–15.30 Grupa 1.
15.45–17.15 Grupa 2.
17.30–19.00 Grupa 3.


5 czerwca
„Europa regionów. Polska regionów” – konferencja w kinie Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a–21 – dla wszystkich zainteresowanych (wejściówki do odebrania w kasie kina)

14.00–16.00 Część 1. Kultura i tradycja

1. Kuchnia jako element kultury.
2. Kuchnia regionalna jako element tożsamości lokalnej.
3. Kuchnie regionalne Polski.
4. Dzieje kuchni dolnośląskiej.
5. „Cudze chwalicie, swego nie znacie…” – produkty regionalne na co dzień.
6. W lodówce bogatych i biednych Polaków – zwyczaje żywieniowe w rozwarstwionym społeczeństwie.

16.00–16.30 Przerwa
16.30–19.00 Część 2. Nowości i trendy

7. „Chleba naszego powszedniego…”, czyli dlaczego chleb nie smakuje jak dawniej.
8. „Każ przynieść wina mój Grzegorzu miły…” – prawne aspekty domowej produkcji alkoholu i kultura picia.
9. Czy zdrowo może być smacznie, czy smacznie może być zdrowo?
10. Wow, kuchnia show – programy kulinarne a zwyczaje żywieniowe.
11. Jedzenie w sieci czy w sieci jedzenia.
12. Kolekcjonerzy wrażeń – kuchnia molekularna.

6–7 czerwca Strefa piwa – Browar Mieszczański, ul. Hubska 44 – stoiska polskich  browarów regionalnych, minibrowarów  i browarów restauracyjnych oraz prezentacja piw Europy

6 czerwca

18.00 Warsztaty warzenia piwa
19.00 Koncert zespołu CPN
20.30 Premiera nowego piwa z browaru Doctor Brew
21.00 Koncert zespołu Freewolni

7 czerwca

17.00 Warsztaty warzenia piwa
17.30 Koncert zespołu Bellrock
19.00 Koncert zespołu ABSTA
19.30 Degustacja piw wytworzonych przez wrocławskich piwowarów
20.00 Co ty wiesz o piwie? – wykład Tomasza Kopyry
21.00 Koncert zespołu The Beautiful Young Man

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto